Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 4382,51

Beitem nabij Roeselare

Juli 2018Posted by philke Fri, July 13, 2018 16:31:14
Vrijdag 13 juli 2018

Vroeg begonnen aan mijn wandeling en zo ben ik voor de drukte terug aan mijn startpunt. Starten doe ik aan ‘Sint-Godelievekerk van Beitem’. Ik ga de Penenmolenstraat rechts in en wandel voorbij de kapel t’ Chiepens Kruis.

Wat info:
In de volksmond heet deze kapel 't Chiepens Kruis. Volgens een fraai volksverhaal zou het om een boetekruis gaan, opgericht in de 19de eeuw naar aanleiding van een afschuwelijke moord. Op 5 november 1848 's morgens om 9 uur werd in deze buurt Agnes Geldof vermoord. Zij was als dienstmeid werkzaam op een hofstede over de Vossemolen. Terwijl de boer naar de hoogmis was, werd zij door een leurder en bedelaar uit Ledegem, Pee Chiepe, vermoord. Hij werd door het assisenhof van Brugge tot de guillotine veroordeeld in 1849. Jozef Delbaereee twijfelt terecht aan het feit dat deze waargebeurde feiten aan de basis lagen van het oprichten van dit kruis. Een koopakte van notaris Ange Angillis vermeldt reeds een "Kiepens Kruis" in 1846 en een lokale atlas uit 1844 spreekt over een "Kiepekruysvoetweg". Dit alles is vijf tot twee jaar voor de beruchte moord. Er klopt dus iets niet. (info toerisme Roeselare)

In de Kortrijksestraat passeer ik ‘Authentic Algoet’ waar ze lekkere ijsjes hebben. Ik wandel wat verder voorbij de ‘Wegkapel Moeder van Smarten’. Wat info:

Oude Kantinestraat. Wegkapelletje (eind XIX- begin XX) z.g. "Moeder van Smarten"

Voorbij de 'Toveressenstraat' wandel ik voorbij de 'Polderhoeve' met een gevelkapel.

Ik wandel verder en kom een eerste maal voorbij de Sint-Godelieveskerk. Als ik aan de kapel met een Kruislieveheer voorbij wandel ga ik rechtsaf.

Wat info:
Wat verder kom ik in Op de hoek van de Meensesteenweg en de Mgr. Catrystraat vind je de kapel met een kruislieveheer (1945). Binnenin zie je de namen van de gesneuvelde Beitemse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Wandelen doe ik in een prachtige omgeving en even verder kom ik voorbij de kapel ‘OLV van Fátima.

Wat info:
Met Onze-Lieve-Vrouw van Fátima wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen is aan de drie herderskinderen Lucia, Francesco en Jacintha nabij het Portugese stadje. In de kapel staat achter glas het beeld van O.L.Vrouw van Fátima met een rozenkrans. In de zijmuren zijn twee brandglasramen. Jammer genoeg is het linker brandglasraam volledig vernield. Op het rechter brandglasraam staat de verschijning van O.L.Vrouw aan de drie herderskinderen. Op het altaar staat ook een gekroond O.L.Vrouwebeeld met kindje Jezus. Fátima.

Als ik voor een tweede maal voorbij de Sint-Godelieveskerk wandel ben ik snel aan het eindpunt van mijn wandeling.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Menen - Wervik

Juli 2018Posted by philke Wed, July 11, 2018 15:33:48
Woensdag 11 juli 2018

Ik vertrek in de Hagewindestraat aan mijn tocht naar Wervik en wandel al gauw voorbij het station van Menen. Net voorbij het stationsgebouw staat er een bronzen beeld van ‘Stephan Balkenhol’. Ruiter op paard uit 2006. Aan de hoek van de ‘Hogeweg’ en de ‘Ch. Capellestraat’ (Koekuit) staat er een kruisbeeld uit 1954. Ik wandel de ‘Ringlaan’ over en ben nu in de ‘Laagweg’. Aan het huisnummer 83 passeer ik de kapel ‘O.L.V. van Vlaanderen' uit 1996.Vanuit de ‘Laagweg’ ga ik rechtsaf de ‘Menensesteenweg’ in. Voor ik de weg dwars fotografeer ik de ‘Kapel Saffers Kruis’. Via het park met het speelplein ‘Oosthove’ ga ik richting ‘de Leie’.

Vanaf nu wandel ik een heel eind langs het water en geniet van de natuur. Vooruit kijken doe ik altijd maar af en toe ook eens achterom om een foto te nemen. Het begint lichtjes te regenen maar echt nat zal ik er niet van worden. Tijd voor nog een mooi zicht van de Leie. Ik verlaat het wandelpad langs de Leie om voorbij ‘Galloo’ het wandelpad rechts te nemen. Zo kom ik langs de Oude Leie. Hier maakt de Oude Leie een grote bocht en kom ik in de ‘Sluizenkaai’ aan. Ik wandel voorbij het ‘Badhuis’, het zwembad van Menen. Ik wandel verder en ga links de ‘Oude Vestingen’ op, voorbij de sporthal. In de ‘Oude Leielaan’ zie ik links van mij het stadsmuseum ’t Schippershof. Ik ga nu richting de ‘Noordkaai’ om terug een stukje langs de Leie te kunnen wandelen en zo via ‘CC De Steiger’ naar mijn startplaats te stappen. Na 2 uur 38 min en bijna 16 km te hebben gewandeld ben ik terug aan het begin.


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Kapelletjespad (Wevelgem wandelt)

Juli 2018Posted by philke Mon, July 09, 2018 19:36:58
Dinsdag 10 juli 2018

Vandaag ben ik opnieuw vroeg gestart voor mijn tocht nml. het Kapelletjespad. Start en eindigen aan de parking van het zwembad in de Vanackerestraat in Wevelgem. Tijdens de wandeling zie ik vele gevelkapelletjes en andere kapelletjes. Een paar bijzondere met een beetje uitleg erbij.
Onze-Lieve-Vrouwkapel
Deze wijkkapel werd in 1959 opgetrokken uit toewijding van het gebuurte aan OLV van Lourdes. Het wijkcomité staat nog steeds in voor het onderhoud van de kapel en een jaarlijkse bijeenkomst van de buurtbewoners.
Boomkapel H. Barbara
Deze nog recente boomkapel, uit 1995, herinnert aan het jarenlange bestaan van de St.-Barbaragilde op de kruishoek. De overlevering wil dat er vijftig jaar geleden ook een boomkapel was op dezelfde plaats

Kapel OLV van Fatima
Het kapelletje werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht als bedanking voor het overleven tijdens die oorlog. OLV van Fatima wordt vooral aanbeden voor de vrede.
OLV kapel
Deze wijkkapel werd opgedragen aan OLV van Lourdes en is tot op heden een teken van de verbondenheid tussen de wijkbewoners. Zowel bij geluk als tegenslagen wordt er nog steeds gebeden
Onze-Lieve-Vrouwgrot
De grot werd gebouwd uit dankbaarheid na WO II en werd op 19 mei 1946 ingewijd. Ze werd gebouwd op een deel van het gewezen kerkhof, dat vroeger traditioneel aan de kerk paalde.
Een groot aantal gevelkapellen die je kan ontdekken langs deze wandeling met hun eigen verhaal.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Menen Ledegem Dadizele

Juli 2018Posted by philke Mon, July 09, 2018 14:54:39
Maandag 9 juli 2018

Ochtendstond heeft goud in de mond zegt men. Ik vertrek om 6.30 uur richting Ledegem. De zon is volop van de partij en ik geniet van de natuur en de rust. Als ik aan de 'Molen de Grote Macht’ kom wandel ik links de Ketelstraat in. Hier heb ik een mooi zicht.Wat info:
De Grote Macht heeft zijn naam niet gestolen: het is één van de grootste molens van België. Hij dateert uit 1817 en doet tot de Eerste Wereldoorlog dienst als olieslagerij en graanmolen. In 1996 wordt hij beschermd en sinds 2005 is hij weer draaivaardig. Tussen mei en september kan je hem iedere tweede en vierde zaterdag van de maand gaan bezoeken. (info RouteYou)


Aangekomen in de ‘Kapelaniestraat ga ik links een wandelpad in. Ik wandel nu tussen de velden. Iedereen lijkt op post te zijn deze morgen. Ik wandel ook voorbij een monument langs de oude spoorlijn Menen – Roeselare. Ongeveer op deze plaats stortte op 25 mei 1940 een vliegtuig neer met Sgt. Kean en Sgt. Cleaver. In de verte doemt de Sint-Petruskerk van Ledegem op. Ik stap goed door en kom aan in Dadizele. Achtereenvolgens zie ik het gemeentehuis en de bekende Basiliek ‘Onze-Lieve-Vrouw’.

Ik wandel verder door meestal autoluwe straatjes en wegels. Ik laat de ‘Kleinestraat’ achter mij en wandel verder in de ‘Pekkestraat’. Ik passeer nog een kapelletje. Op het einde van die straat ga ik links en direct rechtsaf de ‘Pikstraat’ in. Ik nader snel de vertrekplaats van deze morgen. Na een goede 3 uur stappen heb ik 18,87 km op mijn teller bijgeschreven.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Lindenhoek - Melle

Juli 2018Posted by philke Thu, July 05, 2018 23:32:24
Donderdag 5 juli 2018

Ik kan de wagen parkeren op de parking van het 'Psychiatrisch Centrum Caritas’ in de Caritasstraat 76. Ik wandel voorbij en doorheen het ‘IVLO’. Langs rustige wegen passeer ik door velden en verschillende wegels. Van op afstand kan ik het kerkje van Grontrode bewonderen.Vanaf de ‘Heiwegel’ kan ik een panorama foto nemen. Ik nader het ‘Domein Gentbos’.

Wat info:
Het 28 ha grote domein werd door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen in 1990 aangekocht van de adellijke familie Stas de Richelle. Samen met de gemeente Merelbeke werd een bosbeheerplan en taakverdeling opgesteld waarbij men streeft het natuurbos op een zo natuurlijke mogelijke wijze te beheren. Men kiest voor variatie in de samenstelling van de boomsoorten met beuk, zomereik en es, afgewisseld met grasland. Het Gentbos is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek'

Het ‘Kasteel Bottelare’ ligt iets te ver af een om een foto te nemen. (foto Boeiend België)In het ‘Gentbos’ is het verfrissend vertoeven op deze warme dag. Wat verder op de wandeling zie ik het kerkje van Lemberge voor mij. Aan de hoofdweg wandel ik rechtsaf. Wandelen doe ik verder langsheen rustige wegen en kom uit op de ‘Heidestraat’. Ik wandel rustig verder tot ik terug aan de startplaats aankom.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.