Philkes wandelblog

Escapardenne etappe 1Mei 2018

Posted by philke Mon, May 21, 2018 16:21:41

Maandag 21 mei 2018

Ik bewandel deze week de Escapardenne met als eerste etappe van La-Roche-en-Ardenne naar Nadrin is 17,4 km lang. Blog imageHet eerste stuk vanuit La-Roche-en-Ardenne loopt over onverharde wegen maar de verzichten zijn prachtig. Ik wandel een stuk langs de Ourthe.

Blog imageEr zitten een paar stevige klimmetjes bij. Onderweg zie ik plaatsen die merkwaardig zijn. Ik wandel voorbij de ‘Keltische site van Le Cheslé’,

‘het monument van de vliegeniers in Bérismenil’

Blog imageen het kleine dorpje Borzée.Blog image Ik volg de aanwijzingen om de Escapardenne Treil te volgen.

Blog image

Na 4u22 kom ik aan in Nadrin en ik heb vandaag 586 hoogtemeters in de benen. Nu naar mijn hotel en genieten van een lekker avondmaal.

De grafiek van de hoogtemeters:Blog image
EgemMei 2018

Posted by philke Mon, May 14, 2018 21:59:16

Maandag 14 mei 2018

Egem is de laatste wandeltocht voor ik de Escapardenne bewandel.

De naam Egem wordt als Hedenghem voor het eerst vermeld in 1179, in een kerkelijk document, met betrekking tot de abdij van Saint-Nicolas-des-Prés bij Doornik. Hedenghem zou uit het Frankisch afkomstig zijn, van het Germaanse Hathinga haim, zoveel betekent als de woonplaats van Hado en zijn afstammelingen. In de 15de eeuw vindt men meestal Heedeghem terug, vanaf de 16de en 17de eeuw komt Heeghem meer in gebruik. In het West-Vlaams wordt de begin-h niet uitgesproken, en zo kreeg vanaf de 18de eeuw ook in de spelling de vorm Eeghem de bovenhand. Dit werd ook de officiële spelling op 21 oktober 1937, tot na de Tweede Wereldoorlog onder de nieuwe spelling de naam kortweg Egem werd. (info Wikipedia)

Mijn wandeltocht van vandaag start aan de Sint-Germanuskerk van Egem. Blog image

De wandeling volgt overwegend autoluwe straten en kerk- en landwegels. Blog image

Ik wandel vele hoven en kapelletjes voorbij en sommige zijn wel speciaal. Blog image

Bekende personen die uit Egem komen zijn Gorik Gardeyn (1980), wielrenner en Julien Lehouck (1896-1944), atleet.

Wat info:

Julien Lehouck, die aangesloten was bij een club uit Ronse, nam in 1920 deel aan de Olympische Spelen van Antwerpen. Hij werd uitgeschakeld in de kwalificaties van het verspringen en de series van de 100 m. Samen met Max Houben, Omer Smet en Paul Brochart werd hij ook uitgeschakeld in de series van de 4 x 100 m. In 1921 trouwde Lehouck met Simonne Gerbehaye, de dochter van een ondernemer uit Senzeille. Na het overlijden van zijn schoonvader werd hij bedrijfsleider en burgemeester van het dorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het echtpaar Lehouck-Gerbehaye in het verzet. Vanaf 1941 werden er Joden verborgen in het kasteel waarin het echtpaar woonde. Op 11 februari 1944 werd het kasteel omsingeld door de Gestapo en werd Lehouck gearresteerd op beschuldiging van spionage en hulpverlening aan de geallieerden. Hij werd gedeporteerd naar Breendonk waar hij 14 dagen later werd opgehangen.

Mijn wandeltocht eindigt waar hij begonnen was aan de Sint-Germanuskerk van Egem. De teller staat dan op 21,73 km.
Blog image
Blog image


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.IngooigemMei 2018

Posted by philke Mon, May 07, 2018 19:43:05

Maandag 7 mei 2018

Ingooigem is een dorp in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Anzegem. Ingooigem komt van het Germaans "Ingwihaheim". Ingooigem wordt door de lokale bevolking "Yvegem" genoemd.

Bekende personen: Stijn Streuvels, Vlaams schrijver. Hij woonde er in Het Lijsternest.

Hugo Verriest, de priester-dichter, die goed bevriend was met Streuvels. Hun beider begraafplaatsen liggen naast elkaar, aan de zijmuur van de Sint-Antoniuskerk.

Ik start en beëindig mijn tocht aan de Sint-Antoniuskerk. Pas gestart passeer ik ‘Het Lijsternest’. Héél bekend geworden door ‘Stijn Streuvels’. Blog imageMijn tocht gaat verder over autoluwe- en onverharde wegen. Ingooigem, Anzegem en Gijzelbrechtegem zijn dorpskernen waar ik doorheen wandel. In Anzegem stap ik voorbij de afgebrande Sint-Jansbaptistkerk.Blog image Vanuit de Oudstrijderstraat heb ik nog een beter beeld. Blog imageVoorbij de kerk wandel ik de ‘Borreberg’ omhoog.Blog image Onderweg geniet ik van de mooie verzichten. (bekijk het foto-filmpje) Aan de ‘Bouvelokapel’ bereik ik het hoogste punt van Anzegem. Blog imageIk wandel voorbij het ‘Station van Anzegem’.Blog image Aangekomen in Gijzelbrechtegem bewonder ik de Sint-Mattheuskerk. Blog imageIk dwars nog de ‘Tiegemberg’ en na 3,5 km kom ik terug aan mijn startplaats.Blog imageBekijk hier het kaartjes en de gegevens van de tocht.Blog imageBlog image

Bekijk het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.GeluveldMei 2018

Posted by philke Sat, May 05, 2018 16:08:05

Donderdag 3 mei 2018

Geluveld is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zonnebeke. Vandaag wandel ik daar zo'n 12,7 km.Blog imageHet landbouwdorp ligt in een glooiend landschap, enkele kilometer ten zuiden van Zonnebeke-centrum, aan de steenweg N8 en de snelweg A19. Ik start aan de Sint-Margarethakerk. Op de parking voor de kerk is er veel parking om de wagen kwijt te raken.Blog image

De oudste vermelding van Geluveld gaat terug tot 1109, als Gelevelt. Het dorpje lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontzone en werd compleet verwoest.

De bekendste bewoner van Geluveld was Paul Allossery (Geluveld, 6 december 1875 – Brugge, 12 september 1943) was een Belgische rooms-katholieke priester (bisdom Brugge) en historicus. Allossery promoveerde tot doctor in het kerkelijk recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en werd priester gewijd in 1899. Hij werd onderpastoor in Ardooie (1903) en in Brugge op de Sint-Annaparochie (1910). Vanaf 1910 was hij bestuurder van de christelijke middenstandsorganisaties voor het bisdom Brugge. Hij werd bestuurder van de Zusters van Liefde in Brugge (1919) en conservator van het Guido-Gezellemuseum (1926). Vanaf 1934 was hij ook aalmoezenier van de Rijksgevangenis voor meisjes.

De parochie en kerk zijn genoemd naar Sint Margareta. De Sint-Margaretakerk is een neoromaanse kerk, die in 1924 werd opgebouwd.Blog image

Het tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste kasteel werd tussen 1928 en 1932 herbouwd door Léonie Keingiaert de Gheluvelt, één der eerste vrouwelijke burgemeesters in België. (info Wikipedia)

Bekijk het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.