Philkes wandelblog

Ieper: Vredig wandelen in vreselijk oorlogsgebied November 2018

Posted by philke Fri, November 16, 2018 11:05:01

Donderdag 15 november 2018

Ik start mijn wandeling aan KP62, nml aan 'Pacific Eiland' Ieper. Blog imageWat info:
In de vijvers van de vestingen liggen drie eilandjes in de vorm van een halvemaan. D eilandjes hadden vroeger een heel specifieke beschermings- en dekkingsfunctie. Eén van die eilandjes is met een loopbrug toegankelijk en daar bevindt zich het welbekende restaurant "Pacific Eiland".

Net als ik de 'Leeuwentoren' voorbij ben zie ik het 'Ramparts Cemetery'.
Blog imageWat info:
Franse troepen begonnen reeds in 1914 met de aanleg van de begraafplaats. Van februari 1915 tot april 1918 werd het verder door de Britten gebruikt. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Aanvankelijk lagen veel meer doden begraven op de vestingen maar deze werden na de oorlog overgebracht naar andere begraafplaatsen. Enkel de 198 op de Ramparts Cemetery bleven over. Daarbij zijn er 163 Britten (9 konden niet geïdentificeerd worden), 10 Canadezen, 11 Australiërs en 14 Nieuw-Zeelanders (waarvan er 10 tot het New Zealand (Maori) Pioneer Battalion behoorden). Vier lichamen van militairen die werden opgegraven bij de Sint-Jacobskerk werden hier op 11 oktober 1999 bijgezet.
In 1986 werd de begraafplaats als monument beschermd (info Wikipedia)

Wat verder wandel ik onder de 'Rijselpoort' door.Blog imageMijn wandeling gaat via de 'Verdronken Weide' richting 'Zillebeke Vijver'.Blog imageBlog imageNadien wandel ik naar het centrum van Zillebeke toe. Daar zie ik kunstwerk 'Met de voeten in het water' van Christophe Dehaene.Blog imageWat info:
In 2002 werd ter gelegenheid van 900 jaar Zillebeke aan het begin van het Victor Huyspad het kunstwerk geplaatst.de vier op elkaar gestapelde bronzen kommen symboliseren de vier vijvers die zich ooit rond Zillebeke bevonden: de Zillebeke-, Bellewaerde- en Collievijver, en een vijver in het Drie Blootenbos.

Net voor ik de spoorweg dwars wandel ik voorbij het 'Larch Wood Cemetery'.Blog imageWat info:
Larch Wood is afgeleid van een lariksbosje dat iets ten zuiden van de begraafplaats lag. In dit gebied werden als schuiloord tunnels gegraven die in 1917 gebruikt werden als hoofdkwartieren en medische posten. De 46th (North Midland) Division en de 1st Dorsets startten de begraafplaats in april 1915. Ze werd gebruikt tot aan het Duitse lenteoffensief in april 1918. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats uitgebreid met graven uit de slagvelden rond Ieper en uit Duitse begraafplaatsen elders in het land.
Er liggen nu 734 Britten (waaronder 299 niet geïdentificeerde), 86 Canadezen (waaronder 10 niet geïdentificeerde), 36 Australiërs (waaronder 12 niet geïdentificeerde) en 1 Duitser begraven. Voor 82 doden werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet meer teruggevonden werden. Vier andere slachtoffers, die oorspronkelijk in Wervicq Communal Cemetery begraven lagen maar waarvan men de graven ook niet meer terugvond, worden herdacht met een Duhallow Block[2]. Een Brit die in een Duitse begraafplaats lag wordt hier ook herdacht met een Special Memorial waarop volgende tekst werd aangebracht: To the memory of W. H. Giles killed in action and buried by the enemy in Groenenberg German Cemetery but whose grave is now lost.
De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd. (info Wikipedia)

Als ik aankom in de 'Palingbeek' bemerk ik een eerder klein kerkhof nml. het ' Hedge Row Cemetery'.Blog imageWat info:
Hedge Row Trench Cemetery is een kleine Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De naam van deze begraafplaats heeft zijn oorsprong door een nabijgelegen boerderij die Hagereke heette, wat "hagen rij" betekent. Vroeger werd het soms ook Ravine Wood Cemetery genoemd. De eerste slachtoffers werden er op 24 maart 1915 begraven en de laatste op 18 september 1917. Tijdens het Duits lenteoffensief in april 1918 kwam dit terrein in handen van de Duitsers maar werd op 28 september 1918 heroverd door de Britten. Door de nabijheid van het Kanaal Ieper-Komen en de strategisch belangrijke hoogte The Bluff werd dit terrein door de hevige gevechten en artilleriebeschietingen zodanig beschadigd dat de graven niet meer gelokaliseerd konden worden. Daarom heeft men na de oorlog alle oorspronkelijke graven als Special Memorials[1] opgericht en deze in een cirkel rondom het Cross of Sacrifice geplaatst. De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd. (info Wikipedia)

Nadat ik het domein 'Palingbeek' ben uitgewandeld vervolg ik de tocht langsheen de oude vaart 'Ieper-Komen'.Blog imageAan de 'Kalleputstraat' (KP47) bemerk ik restanten van een betonnen militaire post in de noordelijke berm. Blog imageVanaf hier is het nog 2,5 km naar de startplaats van de wandeling. Doordat het vandaag een mistige dag was valt de avond nogal snel.Blog imageVoorbij de 'Steinerschool' ben ik snel aan het eind van de wandeling gekomen.Blog imageWat info:
Ritme en herhaling, daar groeien kinderen van! Ze voelen zich geborgen en rustig wanneer de dag, de week en het jaar overzichtelijk worden door ankerpunten. Bij ons op school leven we op een kunstzinnige manier toe naar de jaarfeesten en kleuren de seizoenen onze dagen. In de lagere school heeft de week zijn vaste dagen voor sport en de verschillende kunstvakken. In de kleuterklas heeft elke dag zijn vaste activiteit: samen soep maken, schilderen, handwerk… de kleuters kronkelen van genot bij het maandverhaal, dat elke dag opnieuw wordt verteld. Een schooldag op Koningsdale begint steeds op dezelfde manier: een handdruk van de juf of meester, samen musiceren en daarna aan het werk tijdens het periode-onderwijs. Tijdens de namiddag komen de meer fysieke vakken: sporten, handwerk en muziek. We streven tijdens de lessen naar een evenwicht tussen rust en beweging.

Een prachtige wandeltocht in wat mistig weer die 12,63 km op de teller bijschreef...Blog image
Blog imageBekijk hier het foto-filmpje en download het gpx-bestandje.

De knooppunten die je voor deze wandelingen kan volgen:
62 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 33 - 69 - 23 - 22 - 18 - 19 - 20 - 47 - 60 - 61 - 62

NonnenbospadNovember 2018

Posted by philke Thu, November 08, 2018 16:58:21

Donderdag 8 november 2018

Startpunt van de wandeling is de parkeerplaats voor het zwembad in Wevelgem. Ik steek de straat over en passeer voorbij ‘Het Kasteel’. Blog imageWat info:
Het kasteel werd in 1894-96 gebouwd door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch en diende als woonhuis. Kunsthistorisch is het een mengsel van allerhande neostijlen. De familie Vanackere bezorgde Wevelgem vier burgemeesters. In 1954 werd het domein door het gemeentebestuur aangekocht. In het park (4 ha) bevinden zich veel merkwaardige bomen, sommige meer dan 90 jaar oud. Een boomleerpad, uitgestippeld door de groendienst, leidt je langs een 50-tal verschillende soorten bomen. (infobord Kasteel)

Tijdens de wandeling in de ‘Schoolstraat’ zie ik een glimp van de Sint-Hilariuskerk van Wevelgem. Blog imageAan de schuur ga ik linksaf… Blog imageWat info:
Rivierstraat z.nr. Drie vlasschuren van 1908, cf. sluitsteen met letters E.I.S.-K.D.L., opgetrokken in opdracht van de familie Deman-Lannoye. Trapgevels van rode verankerde baksteen met centrale boogvormige poort. Architectuur in eigen buurt.

Ik nader het ‘Leiebos’ en voorbij het brugje wandel ik linksaf het ‘Leiebos’ in. Blog imageHet 'Leiebos'...
Blog imageWat info:
Het Leiebos is te bereiken via verschillende paden: viahet jaagpad langs de Leie of via de toegangswegen langs de Guldensporenstraat en de Notelaarstraat. Het situeert zich tussen de autoweg E 403 en de A19. Het bos is gedeeltelijk ingericht als speelbos voor de jeugd, de rest van het bos is voor de wandelaars vrij toegankelijk via de bospaden. Aanplantingen zijn gebeurd met inheemse boom-en struiksoorten: zomereik, els, zwarte els, linde, berk, hazelaar, sleedoorn. De twee Oude - Leiearmen, een gevolg van de rechttrekking van de Leie, hebben een grote natuur-en recreatiewaarde. De Leiearm, parallel met de Leie, wordt in hoofdzaak ingericht voor visrecreanten.Er kan op meer dan 10 soorten vis gevist worden. De Leiearm, evenwijdig met de E 403, wordt ingericht als paaiplaats voor vissen en als rustgebied voor vogels en amfibieën.

Het oude jaagpad brengt mij naar de oevers van de Leie. Ik volg de ‘Leie’ stroomopwaarts richting Wevelgem. Blog imageIk kan nog mooie beelden maken van mijn wandeltocht. Blog imageBlog imageTijdens de wandeltocht kom ik voorbij de 'Site Dermaux'Blog imageWat info:
Vanaf de oever van de Leie hebben we een goed zicht op de imposante bedrijfsgebouwen van het vlasbedrijf, door G. Busschaert in 1938 opgericht. Het bedrijf bestond uit een roterij met twaalf putten, een zwingelarij en een loods en werkte als vlasbedrijf tot 1992.

De ‘Abdijpoort’ is hier niet ver uit de buurt. Blog imageIn de ‘Gemeentelijke Hovingen’ neem ik nog wat prachtige beelden… Blog imageBlog imageBlog imageIk wandel hier 9,14 km erbij.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.AalbekeNovember 2018

Posted by philke Mon, November 05, 2018 19:22:45

Maandag 5 november 2018

De wandeling start ik aan 'Floribel' in de 'Moeskroensesteenweg' (N43) in Aalbeke.Blog imageIk kom al snel aan het 'Hogemolenpad' (voetweg n° 27).Blog imageDe 'Schorbeekstraat' zal ik op mijn terugweg nog eens bewandelen in de andere richting.Blog imageHet blijft wandelen langs voetwegen en andere wandelpaden.Ik bewonder ook mooie verzichten die ik te zien krijg.Blog imageDe zon is volop aanwezig en dat levert mooie plaatjes op.Blog imageWandelen voorbij de 'Hoeve 's Costers' levert ook een mooi beeld op.Blog imageIn de 'Talpenhoekweg' wandel ik terug tussen de velden.Blog imageIn de 'Kruisboomstraat' wandel ik een 'IJzeren Calvariekruis' voorbij.Blog imageWat verder neem ik het 'Zevekotepad' rechtsaf in de 'Schorbeekstraat'.Blog imageIn de 'Zevekotestraat' wandel ik 'De Hoogmolen' voorbij.Blog imageWat info:
De Hoogmolen is een standaard- of staakmolen. Dat wil zeggen dat de molenkast letterlijk op een 60 à 80 centimeter dikke staak rust en in zijn geheel naar de wind gedraaid wordt. In het geval van de Hoogmolen zit die staak vast in een gesloten stenen voet. De wieken zijn 24 meter lang.
Precies 250 jaar, van 1717 tot 1967 maalt de Hoogmolen graan. De stad Kortrijk koopt de site in 1980 en in 1994-1995 wordt de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt.
Je kan de molen bezoeken, maar op dit moment wordt hij gerestaureerd. In de loop van 2015 gaat hij weer open.

Als ik vanuit de 'Albatrosweg' linksaf wandel kom ik nog voorbij 'Het Kasteel van Allart'. Al snel ben ik nu aan het eind van de wandeling gekomen.Blog imageWat info:
Het centrale deel van het landgoed stamt uit de Heerlijkheid van Aelbeke, gedeeltelijk goed van de jezuïetenorde van Rijsel tot de Franse Revolutie waarna hun gronden werden verkocht. Het voormalig buitenhuis werd opgetrokken in het begin van de 19de eeuw in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Ongeveer de helft van het park wordt vermeldt als lusttuin op de kaart van Popp (1842-1880). Dit verklaart meteen waarom in de omgeving van het kasteel de oudste bomen staan van het park. De kaart Vandermaelen (1846-1854) duidt eveneens nog bebouwing aan halfweg het huidige park. Het park zelf is nog niet weergegeven. (info Onroerend Erfgoed)

Bekijk het foto-filmpje hier en download het gpx-bestandje.Cadzand-Nieuwvliet en terugNovember 2018

Posted by philke Sat, November 03, 2018 13:03:45

Vrijdag 2 november 2018

Het is zonnig maar er is veel wind aan de kust, normale zaak denk ik dan. Ik start de wandeling in Cadzand.Blog imageDe zeemeeuwen hebben vrij spel en vliegen in het rond.
Blog imageBlog imageDeze wandeling gaat een 3-tal kilometer over het strand van Cadzand.Blog imageAls ik rechtsaf het wandelpad mee blijft volgen kom ik aan de 'Verdronken Zwarte Polder'. Een natuurgebied dankzij het getij. Er vindt, zij het beperkt, nog erosie en kalkrijke afzetting plaats van zand (nabij de slufter) en klei (hoog op de schorren, bij springtij).Blog imageWat info:
De Verdronken Zwarte Polder is een zogenaamde slufter - een gebied achter een doorgebroken duinenrij - en is in 1802 ontstaan. Feitelijk gezien is dit gebied echter ontstaan door een dijkdoorbraak, waarbij de in 1623 aangelegde Zwarte Polder, van 120 ha, overstroomde. Het betrof een aangelegde dijk waarbij zich spontaan een bescheiden duinenrij ontwikkelde. Deze damde het resterende deel van het Zwarte Gat af. Het gebied is sindsdien slechts gedeeltelijk opnieuw ingepolderd. In 1803 werd een gebied van 8 ha herdijkt, tegenwoordig bekend als Zwarte Polder en in gebruik als camping. In 1829 werd ten noorden daarvan nogmaals 23 ha teruggewonnen, en dit wordt de Herdijkte Zwarte Polder genoemd. Wel is landinwaarts, om de slufter heen, met al zijn nevengeulen en -slenken, een dijk die de polder omsloot, opgehoogd tot deltahoogte. Het bergend gebied achter de slufter is te klein om een gevaar te vormen dat het gat in de duinenrij verder uitschuurt door in- en uitstromend water. (info Wikipedia)
Blog imageNadat ik Nieuwvliet bereikt heb wandel ik op de Lf1 (fietsroute) terug richting Cadzand.Blog imageBlog imageWandelen langs de Polderweg met mooie verzichten.Blog imageOnderweg wandel ik ook nog het monument 'Storm en stilte in eb en vloed' voorbij.Blog imageWat info:
Het monument 'Storm en stilte in eb en vloed' stelt de Griekse letter Delta voor, symbool van de strijd tussen land en zee. Het eiland van Cadzand is door de eeuwen heen verschillende keren overstroomd. Aan deze stormvloeden herinnert dit monument bij de Verdronken Zwarte Polder. Het is vervaardigd naar het ontwerp van Pieter de Keuninck en werd officieel onthuld op 27 februari 2004.
(Info: cadzandgeschiedenis.nl)

Blog imageBekijk het foto-filmpje hier en klik hier voor het gpx-bestandje.Grensoverschrijdend wandelenNovember 2018

Posted by philke Sat, November 03, 2018 13:00:19

Donderdag 1 november 2018

Nederland-België in het wandelen...

Opnieuw start ik aan de parking van 'De Eldeschans'. Daar wandel ik richting 'Herendreef' en daar ga ik rechtsaf.Blog imageOp de 'Hogeweg' aangekomen wandel ik 2,3 km rechtdoor tot aan de 'Kruisdijkschans'. Blog imageIn de 'Heilleweg' dwars ik de 'Stierskreek'.Blog imageIk dwaal eventjes van de route af en begeef mij op een natuurpad waar ik nog een paar mooie foto's kan nemen.Blog imageWandelen gebeurt meestal op onverharde wandelpaden.Blog imageAan de 'Papenkreek' wandel ik België binnen aan 'Grenspaal n° 354'
Blog imageIn 'Middelburg' wandel ik opnieuw Nederland binnen (grenspaal n° 352) en kom aan in 'Heille'.Blog imageIn het centrum van 'Middelburg' zie ik de 'Sint-Pieterskerk'.Blog imageHier een paar mooie verzichten tijdens de tocht...Blog imageBlog imageNa een tocht van 17,7 km kom ik terug aan de parking.Blog imageBlog imageGeniet verder van alle foto's door het bekijken van het foto-filmpje.
Blog imageBekijk het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.