Philkes wandelblog

Beitem nabij RoeselareJuli 2018

Posted by philke Fri, July 13, 2018 16:31:14

Vrijdag 13 juli 2018

Vroeg begonnen aan mijn wandeling en zo ben ik voor de drukte terug aan mijn startpunt. Starten doe ik aan ‘Sint-Godelievekerk van Beitem’. Blog imageIk ga de Penenmolenstraat rechts in en wandel voorbij de kapel t’ Chiepens Kruis.Blog image

Wat info:
In de volksmond heet deze kapel 't Chiepens Kruis. Volgens een fraai volksverhaal zou het om een boetekruis gaan, opgericht in de 19de eeuw naar aanleiding van een afschuwelijke moord. Op 5 november 1848 's morgens om 9 uur werd in deze buurt Agnes Geldof vermoord. Zij was als dienstmeid werkzaam op een hofstede over de Vossemolen. Terwijl de boer naar de hoogmis was, werd zij door een leurder en bedelaar uit Ledegem, Pee Chiepe, vermoord. Hij werd door het assisenhof van Brugge tot de guillotine veroordeeld in 1849. Jozef Delbaereee twijfelt terecht aan het feit dat deze waargebeurde feiten aan de basis lagen van het oprichten van dit kruis. Een koopakte van notaris Ange Angillis vermeldt reeds een "Kiepens Kruis" in 1846 en een lokale atlas uit 1844 spreekt over een "Kiepekruysvoetweg". Dit alles is vijf tot twee jaar voor de beruchte moord. Er klopt dus iets niet. (info toerisme Roeselare)

In de Kortrijksestraat passeer ik ‘Authentic Algoet’ waar ze lekkere ijsjes hebben. Blog imageIk wandel wat verder voorbij de ‘Wegkapel Moeder van Smarten’. Blog imageWat info:

Oude Kantinestraat. Wegkapelletje (eind XIX- begin XX) z.g. "Moeder van Smarten"

Voorbij de 'Toveressenstraat' wandel ik voorbij de 'Polderhoeve' met een gevelkapel.Blog imageBlog image

Ik wandel verder en kom een eerste maal voorbij de Sint-Godelieveskerk. Als ik aan de kapel met een Kruislieveheer voorbij wandel ga ik rechtsaf. Blog image

Wat info:
Wat verder kom ik in Op de hoek van de Meensesteenweg en de Mgr. Catrystraat vind je de kapel met een kruislieveheer (1945). Binnenin zie je de namen van de gesneuvelde Beitemse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Wandelen doe ik in een prachtige omgeving en even verder kom ik voorbij de kapel ‘OLV van Fátima. Blog image

Wat info:
Met Onze-Lieve-Vrouw van Fátima wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen is aan de drie herderskinderen Lucia, Francesco en Jacintha nabij het Portugese stadje. In de kapel staat achter glas het beeld van O.L.Vrouw van Fátima met een rozenkrans. In de zijmuren zijn twee brandglasramen. Jammer genoeg is het linker brandglasraam volledig vernield. Op het rechter brandglasraam staat de verschijning van O.L.Vrouw aan de drie herderskinderen. Op het altaar staat ook een gekroond O.L.Vrouwebeeld met kindje Jezus. Fátima.

Als ik voor een tweede maal voorbij de Sint-Godelieveskerk wandel ben ik snel aan het eindpunt van mijn wandeling.Blog imageBekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Menen - WervikJuli 2018

Posted by philke Wed, July 11, 2018 15:33:48

Woensdag 11 juli 2018

Ik vertrek in de Hagewindestraat aan mijn tocht naar Wervik en wandel al gauw voorbij het station van Menen. Blog imageNet voorbij het stationsgebouw staat er een bronzen beeld van ‘Stephan Balkenhol’. Ruiter op paard uit 2006. Blog imageAan de hoek van de ‘Hogeweg’ en de ‘Ch. Capellestraat’ (Koekuit) staat er een kruisbeeld uit 1954. Blog imageIk wandel de ‘Ringlaan’ over en ben nu in de ‘Laagweg’. Blog imageAan het huisnummer 83 passeer ik de kapel ‘O.L.V. van Vlaanderen' uit 1996.Blog imageVanuit de ‘Laagweg’ ga ik rechtsaf de ‘Menensesteenweg’ in. Voor ik de weg dwars fotografeer ik de ‘Kapel Saffers Kruis’. Blog imageVia het park met het speelplein ‘Oosthove’ ga ik richting ‘de Leie’.

Vanaf nu wandel ik een heel eind langs het water en geniet van de natuur. Blog imageVooruit kijken doe ik altijd maar af en toe ook eens achterom om een foto te nemen.Blog image Het begint lichtjes te regenen maar echt nat zal ik er niet van worden. Tijd voor nog een mooi zicht van de Leie. Blog imageIk verlaat het wandelpad langs de Leie om voorbij ‘Galloo’ het wandelpad rechts te nemen. Zo kom ik langs de Oude Leie. Blog imageHier maakt de Oude Leie een grote bocht en kom ik in de ‘Sluizenkaai’ aan. Ik wandel voorbij het ‘Badhuis’, het zwembad van Menen. Blog imageIk wandel verder en ga links de ‘Oude Vestingen’ op, voorbij de sporthal. In de ‘Oude Leielaan’ zie ik links van mij het stadsmuseum ’t Schippershof. Blog imageIk ga nu richting de ‘Noordkaai’ om terug een stukje langs de Leie te kunnen wandelen en zo via ‘CC De Steiger’ naar mijn startplaats te stappen.Blog image Na 2 uur 38 min en bijna 16 km te hebben gewandeld ben ik terug aan het begin.Blog image

Blog image
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Kapelletjespad (Wevelgem wandelt)Juli 2018

Posted by philke Mon, July 09, 2018 19:36:58

Dinsdag 10 juli 2018

Vandaag ben ik opnieuw vroeg gestart voor mijn tocht nml. het Kapelletjespad. Start en eindigen aan de parking van het zwembad in de Vanackerestraat in Wevelgem. Blog imageTijdens de wandeling zie ik vele gevelkapelletjes en andere kapelletjes. Een paar bijzondere met een beetje uitleg erbij.
Blog imageOnze-Lieve-Vrouwkapel
Deze wijkkapel werd in 1959 opgetrokken uit toewijding van het gebuurte aan OLV van Lourdes. Het wijkcomité staat nog steeds in voor het onderhoud van de kapel en een jaarlijkse bijeenkomst van de buurtbewoners.
Blog imageBoomkapel H. Barbara
Deze nog recente boomkapel, uit 1995, herinnert aan het jarenlange bestaan van de St.-Barbaragilde op de kruishoek. De overlevering wil dat er vijftig jaar geleden ook een boomkapel was op dezelfde plaats

Blog imageKapel OLV van Fatima
Het kapelletje werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht als bedanking voor het overleven tijdens die oorlog. OLV van Fatima wordt vooral aanbeden voor de vrede.
Blog image
OLV kapel
Deze wijkkapel werd opgedragen aan OLV van Lourdes en is tot op heden een teken van de verbondenheid tussen de wijkbewoners. Zowel bij geluk als tegenslagen wordt er nog steeds gebeden
Blog image
Onze-Lieve-Vrouwgrot
De grot werd gebouwd uit dankbaarheid na WO II en werd op 19 mei 1946 ingewijd. Ze werd gebouwd op een deel van het gewezen kerkhof, dat vroeger traditioneel aan de kerk paalde.
Een groot aantal gevelkapellen die je kan ontdekken langs deze wandeling met hun eigen verhaal.

Blog imageBlog image


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Menen Ledegem DadizeleJuli 2018

Posted by philke Mon, July 09, 2018 14:54:39

Maandag 9 juli 2018

Ochtendstond heeft goud in de mond zegt men. Ik vertrek om 6.30 uur richting Ledegem. Blog imageDe zon is volop van de partij en ik geniet van de natuur en de rust. Blog imageAls ik aan de 'Molen de Grote Macht’ kom wandel ik links de Ketelstraat in. Hier heb ik een mooi zicht.Blog imageBlog imageWat info:
De Grote Macht heeft zijn naam niet gestolen: het is één van de grootste molens van België. Hij dateert uit 1817 en doet tot de Eerste Wereldoorlog dienst als olieslagerij en graanmolen. In 1996 wordt hij beschermd en sinds 2005 is hij weer draaivaardig. Tussen mei en september kan je hem iedere tweede en vierde zaterdag van de maand gaan bezoeken. (info RouteYou)


Aangekomen in de ‘Kapelaniestraat ga ik links een wandelpad in. Ik wandel nu tussen de velden. Iedereen lijkt op post te zijn deze morgen. Blog imageIk wandel ook voorbij een monument langs de oude spoorlijn Menen – Roeselare. Ongeveer op deze plaats stortte op 25 mei 1940 een vliegtuig neer met Sgt. Kean en Sgt. Cleaver. Blog imageIn de verte doemt de Sint-Petruskerk van Ledegem op. Blog imageIk stap goed door en kom aan in Dadizele. Achtereenvolgens zie ik het gemeentehuis en de bekende Basiliek ‘Onze-Lieve-Vrouw’.

Ik wandel verder door meestal autoluwe straatjes en wegels. Ik laat de ‘Kleinestraat’ achter mij en wandel verder in de ‘Pekkestraat’. Ik passeer nog een kapelletje. Blog imageOp het einde van die straat ga ik links en direct rechtsaf de ‘Pikstraat’ in. Ik nader snel de vertrekplaats van deze morgen. Blog imageNa een goede 3 uur stappen heb ik 18,87 km op mijn teller bijgeschreven.Blog imageBlog image

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Lindenhoek - MelleJuli 2018

Posted by philke Thu, July 05, 2018 23:32:24

Donderdag 5 juli 2018

Blog image

Ik kan de wagen parkeren op de parking van het 'Psychiatrisch Centrum Caritas’ in de Caritasstraat 76. Blog imageIk wandel voorbij en doorheen het ‘IVLO’. Langs rustige wegen passeer ik door velden en verschillende wegels. Blog imageVan op afstand kan ik het kerkje van Grontrode bewonderen.Blog imageVanaf de ‘Heiwegel’ kan ik een panorama foto nemen. Blog imageIk nader het ‘Domein Gentbos’.

Wat info:
Het 28 ha grote domein werd door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen in 1990 aangekocht van de adellijke familie Stas de Richelle. Samen met de gemeente Merelbeke werd een bosbeheerplan en taakverdeling opgesteld waarbij men streeft het natuurbos op een zo natuurlijke mogelijke wijze te beheren. Men kiest voor variatie in de samenstelling van de boomsoorten met beuk, zomereik en es, afgewisseld met grasland. Het Gentbos is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek'

Het ‘Kasteel Bottelare’ ligt iets te ver af een om een foto te nemen. (foto Boeiend België)Blog imageIn het ‘Gentbos’ is het verfrissend vertoeven op deze warme dag. Blog imageWat verder op de wandeling zie ik het kerkje van Lemberge voor mij. Blog imageAan de hoofdweg wandel ik rechtsaf. Wandelen doe ik verder langsheen rustige wegen en kom uit op de ‘Heidestraat’. Blog imageIk wandel rustig verder tot ik terug aan de startplaats aankom.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.