Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 5196,78

Loon op Zand - 1

April 2018Posted by philke Sat, May 05, 2018 15:34:40
Maandag 30 april 2018

Het dorp Loon op Zand kent een lange geschiedenis. Rond het jaar 1100 ontstond bewoning in een (toen nog) nat gebied. Een wandeling van 13,4 km zal mij wat wijzer maken. De nederzetting stond bekend onder de naam Venloon. In 1233 moet hier al een kerk hebben gestaan. Door overbegrazing en onoordeelkundig rooien van bomen en plaggen van heide ontstonden zandverstuivingen die de basis vormden van de huidige Loonse en Drunense Duinen. In 1250 werd reeds vermeld dat de bewoners nabij de Venloen zich door het zand bedreigd voelden. Het oude Venloen lag op de plaats die tegenwoordig Land van Kleef heet. Daar bevindt zich ook de Kerkenakker waar de Venloner kerk heeft gestaan die mogelijk al een houten voorganger heeft gehad in de vorm van een houten, aan Sint-Willibrord gewijd kerkje.

Uiteindelijk werd het dorp omstreeks 1390 verplaatst naar de huidige locatie, die meer naar het zuidwesten lag. Men sprak van Venloen op Zand, het huidige Loon op Zand. De kerk van Loon op Zand werd omstreeks 1394 gebouwd. Het patronaatsrecht van de kerken van Venloon en later Loon was in handen van de Norbertijnen van de Abdij van Tongerlo. In 1396 werd op last van Paul van Haastrecht de Turfvaart gegraven, die van 's-Gravenmoer via Sprang-Capelle en Drunen naar 's-Hertogenbosch liep. Turfsteken en de turfvaart waren belangrijke economische activiteiten in het toenmalige Loon op Zand. Opbrengsten kwamen ten goede aan de heer van Loon op Zand. De vaart begon omstreeks 1600 te verzanden. Van de Turfvaart zijn nog delen behouden bij Plantloon ten zuiden van Waalwijk, en als Oude Vaart tussen 's-Gravenmoer en Kaatsheuvel.

Rondom de verhuizing is een mythe ontstaan. Volgens vertellingen moesten de boeren vluchten voor het oprukkende zand. Het dorp Venloon zou bedreigd worden door stuifzand en daarom zou er zes keer met een pijl-en-boog geschoten zijn om de plaats van de nieuwe kerk te bepalen en dus de plaats van de nieuwe dorpskern. De afstand vanaf het huidige Land van Kleef tot de Sint-Jans Onthoofdingkerk, zou dit verhaal nog kunnen rechtvaardigen. Echter, de plek waar vroeger Venloon lag is omgeven door enkele zandwallen. Gezien de hoogte van deze zandwallen hebben deze dan ook zeker hun uitwerking niet gemist. Opgravingen van de oude kerk en kerkhof hebben aangetoond dat het gebiedje niet met zand overstoven is geweest. Daardoor wordt algemeen aangenomen dat het verhaal van Ses Boogscheuten Weeghs niet geheel op waarheid berust.

Omstreeks 1400 was ook de begrenzing van het dorp vastgelegd. De grens van de heerlijkheid vormde deels de grens tussen het Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland dat delen van de Langstraat bezat. In 1296 werd de Heerlijkheid Venloon uitgegeven aan Willem II van Horne. Hierna kwamen Gerard I van Horne, Willem IV van Horne, Gerard II van Horne en Johanna van Horne. Zij was gehuwd met Gijsbrecht van Abcoude en hun oudste zoon was Zweder van Abcoude In 1380 kwam de heerlijkheid aan Paul van Haastrecht, die ook hoogschout was te 's-Hertogenbosch. De heren bewoonden het Kasteel van Loon op Zand. De heerlijkheid, die deel uitmaakte van het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's-Hertogenbosch werd wel omschreven als de allerbeste van de gantsche Meierij. Loon op Zand lag bovendien erg strategisch langs de doorgaande weg tussen Turnhout en 's Hertogenbosch.

Loon op Zand is in de loop der jaren flink uitgebreid. Met de wijk Molenwijck is het dorp verdubbeld in inwonersaantal. (info Wikipedia)

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.

Merkem

April 2018Posted by philke Thu, April 26, 2018 19:31:36
Donderdag 26 april 2018

Start van de wandeling aan het Kasteel van Merkem waar ik ook mijn wagen kan parkeren. Van het Kasteel is er niet veel te zien want dit is goed verborgen door bomen en struiken. Toch waag ik mij erop eens te “piepen” op verboden terrein. Wandelen doe ik verder in de Westbroekstraat en wandel voorbij de Sint-Bavokerk. Op het eind ga ik rechtsaf de Heulegoedstraat in. Het is winderig maar zonnig. Ik wandel verder tot ik de Beversluisstraat bereik en deze rechts neem. Vooraleer ik de N369 linksaf inwandel neem ik een foto. k wandel voorbij de Steenbeek. Op het moment dat ik de Ronebeek dwars wandel ik na een 300 meter links het Kasteelpark binnen. Dit is vrij toegankelijk. Ik bewonder er een mooi kasteel en wat later wandel ik het Natuurgebied De Blankaart in. Vanaf hier volg je best mijn gpx-file om door de Blankaart te komen. Je kan natuurlijk ook een eigen route kiezen doorheen de Blankaart. Er is tenslotte veel te zien daar.

Ik wandel verder en kom op een bepaald moment tussen de koeien te staan. Wat verder kan ik genieten van een lekker ‘Hoeve-ijsje’ bij ’t Madeliefje. Het eerst volgende wandelpad ga ik linksaf en maak ik een lus. Na 4,5 km ben ik terug op de plaats waar ik de lus begon. Ik wandel verder en geniet verder van de zichten. Net voor ik de Knokkestraat binnenwandel kijk ik nog een rechts van mij. Ik vervolg mijn wandelroute en zie nog mooie zichten. Op het einde van de Knokkestraat moet ik linksaf. Ik zie de Knokkebrug van Houthulst over de IJzer. Ik wandel ondertussen in de IJzerbroeken. Langs het Ieperleekanaal kan ik genieten van prachtige zichten. Na een 3-tal kilometer kom ik voorbij ‘De Boot’ (info: www.deboot.be) Voorbij de ‘Driegrachtenbrug’ (zo’n 275 m)...... ga ik linksaf en volg de Steenbeek gedurende 1,5 km. Hier geniet ik ook van mooie zichten. Ik wandel dus niet rechtdoor maar ga linksaf naar mijn startpunt. Ik kom nog voorbij een ingang van het Kasteel van Merkem. Mijn wandelroute van 23,7 km en zit erop en na 3u42min ik ben terug aan mijn startpunt.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Met Otis op pad

April 2018Posted by philke Tue, April 24, 2018 18:55:32
Dinsdag 24 april 2018

In de namiddag een toerke gewandeld met Otis. Wij starten in de Hagewindestraat en wandelen de Moorselestraat rechts in. Wat verder laten we de Processiestraat links van ons en nemen de brug over de spoorlijn Poperinge-Kortrijk.Zo komen wij in de Krommebeekstraat en gaan de eerste straat links in (zelfde straatnaam) en wandelen tot aan het wandelpad. Wij draaien rechtsaf...Op het einde van het pad nemen we links en dwarsen wat later de Bruggestraat. Wij komen aan in de wijk Ter Beke. We maken gebruik van alle wandelpaden dat Ter Beke rijk is en komen zo bij de wijk Groenhof. We gaan op zoek naar het wandelpad dat uitkomt in de Blekerstraat. Langs dit groene pad zien wij van alles.Aangekomen in het Serge Berten park genieten wij van een prachtige boom in bloei.We nemen ook nog een wandelpad dat uitkomt in de Gustave Tybergheinstraat.Op het einde van die straat gaan we linksaf de Kardinaal Cardijnstraat in. Otis is nog aan het slapen als wij in de Gustaaf Delafontainestraat aankomen.Wij maken een grote bocht en komen aan in de Zandputstraat. Wij dwarsen de overweg en wandelen via de Wahisstraat naar de J. en M. Sabbestraat waar wij het wandelpad nemen en terug aan ons vertrekpunt zijn.Kezelbergpad

April 2018Posted by philke Mon, April 23, 2018 21:09:43
Maandag 23 april 2018

Ik start vandaag mijn wandeling aan het Sint-Maartensplein in Moorsele vlak voor het
OC De Stekke. Pas gestart en ik wandel voorbij het kasteel van Moorsele.

Wat info:
Het kasteel werd in de eerste helft van de 15de eeuw door Geldolf I van der Gracht gebouwd. De toren is een typische middeleeuwse donjon. Het koetshuis is van latere datum. Het St.-Godelievekapelletje bij de kasteelpoort dateert van vóór 1788. Bij opgravingen in 1984 werd de kernheuvel van een vroegere bebouwing aangetroffen. Het kasteel is in privaat bezit en niet toegankelijk voor toeristen. (website Wevelgen spreekt je aan)

Ik wandel verder over een bruggetje en volg het pad rechtdoor. Aan een T-splitsing wandel ik linksaf het Hofbos in. Ik volg deze weg tot ik aan een Y-splitsing aankom en daar wandel ik links mee. Aan een tweede Y-splitsing ga ik links mee een bruggetje over de Heulebeek waar ik deze oversteek.

Wat info:
De Heulebeek ontspringt in Passendaele en is ongeveer 30 km lang. In Kuurne stroomt ze in de Leie. De Heulebeekvallei wil het gemeentebestuur als landschap en erfgoed opnieuw een centrale plaats geven. . (website Wevelgen spreekt je aan)

Ik ga linksaf en maak een scherpe bocht naar rechts. Ik ben nu in de tuin van het OC De Brouwerij. Hier staan een paar mooie platanen. Wandelen doe ik nu verder en neem het pad schuin links en ben aanbeland in de Grote Ieperstraat. Ik wandel voorbij een kapel. Nu dwars ik de Ledegemstraat en ga rechtdoor tot aan de Ballokstraat waar ik links het ‘Hof Ter Cauchie’ tegenkom. In de Ballokstraat verandert de verharde weg in een graspad. Ik geniet van de prachtige natuur en rust. Wat verder zie ik de kerktorens van Ledegem en Dadizele opduiken. Nu wandel ik voorbij de hoeve ‘Het Harelbeeks Goed’. Ik kom de Ter Kommerenweg in en blijf steeds rechtdoor wandelen tot op het einde. Ik bereik de spoorwegberm van de lijn Menen-Roeselare. Daar ga ik linksaf op de asfaltweg. Ik kom aan de Ieperstraat waar ik rechts neem. Onmiddellijk opnieuw rechtsaf naar het oorlogsmonument.

Wat info:
Gedenksteen opgedragen Sgt. A.K.R. Keates en LAC D V.Cleaver. Twee bemanningsleden van de N°21 RAF Squadron Blenheim bommenwerper die er op 25 mei 1940 neerstortte langs de toenmallig spoorweg. . (website Wevelgen spreekt je aan)

Na het bekijken van het oorlogsmonument maak ik rechtsomkeer en volg de oude spoorlijn tot ik aan het Brits kerkhof aankom. Hier kan je de route korter maken (9,4 km) door linksaf te wandelen. Wat verder kan je kiezen voor de 12,2 km. Ik wandel de langste afstand en vervolg mijn route rechtdoor. Aan de rijksweg Menen-Roeselare ga ik rechtsaf en dwars de rijksweg als ik links de eerste straat tegenkom. Aan de hoeve neem ik het wandelpad rechts. Ik kom aan een T-splitsing en neem links. Aan de Kleine Straat ga ik opnieuw linksaf. Wandelen doe ik nu tot aan de Schendekouterstraat waar ik nogmaals linksaf wandel tot aan het grote kruis waar ik de Galgenstraat links inwandel. Aan de rijksweg naar rechts en voorbij het benzinestation ga ik linksaf de Korte Waagstraat in. Op het einde wandel ik rechts tot aan de Zandweg waar ik links opnieuw de oude spoorwegberm volg. Zo’n 1,2 km verder kom ik opnieuw aan het Brits Militair kerkhof waar ik nu rechtsaf neem. Ik passeer een hoeve en wandel wat verder tussen de serres tot ik aan de Ieperstraat aankom. Ik ga er rechtsaf om wat verder opnieuw rechtsaf in een doodlopende asfaltweg te wandelen. In een rechtse bocht ga ik linksaf de velden in. Net voor de ‘Hoeve Ter Marren’ ga ik links het wandelpad nemen. Dat wandelpad volg ik tot aan de Ketelstraat. Wat verder draai ik links mee en zie het ‘Hoevenmuseum’ voor mij. Aan het ‘Hoevenmuseum’ neem ik de beboomde dreef en wandel deze binnen. Ik bereik de Dadizelestraat. Op het eind daarvan ga ik rechtsaf in de Witte Molenstraat. Daar linksaf en vervolgens de tweede weg links. Ik wandel nu een pad binnen langs een vijver. Op het einde daarvan wandel ik rechtsaf om opnieuw rechtsaf de oude tramweg te nemen. Wat verder neem ik een wandelpad links en op het einde daarvan rechtsaf naar de parking ‘Damberstraat’. Dan linksaf naar het startpunt aan het OC De Stekke. Vandaag heb ik de 4000 wandel kilometers bereikt, mijn doelstelling voor juni 2018.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Reninge

April 2018Posted by philke Fri, April 20, 2018 13:05:50
Donderdag 19 april 2018

Gaan wandelen in en rond Reninge. Wagen parkeren in de Oostvleterenstraat. Ik wandel naar mijn startpunt in de Brabanthoek waar er niet geparkeerd kan worden.De 'Boezingegracht' en de 'IJzer' zijn vandaag de hoofdrolspelers. Ik dwars hier de 'Boezingegracht' voor de eerste maal. (zie foto)Ik kom van een degelijk wandelpad opeens tussen de velden met mooie verzichten. Voor deze wandeling is het aangeraden het gpx-bestandje te downloaden of via de Wikiloc App de wandeling te downloaden. Als ik in de Rijsdreef aangekomen ben dwars ik al voor een tweede maal de 'Boezingegracht'.Daar zie ik 'Het Loze Vissertje' smiley.

Wat info:
Het loze vissertje is een volksliedje dat al vermeld stond in het in Amsterdam uitgegeven Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contradansen uit 1709. Ongeveer anderhalve eeuw later werd het opgeschreven door de Vlaamse schrijver-dichter Prudens van Duyse (1804-1859).
Het liedje gaat over een visser die een molen passeert en daar een molenarinnetje in de deur drie kussen moet geven. Vanouds werd een molenarin niet als zeer zedig beschouwd. In het refrein wordt twee keer een stok en een zak genoemd, en men vermoedt daarmee verwezen wordt naar het geslacht van de visser.

Op het eind van de Rijsdreef ga ik linksaf de Oostvleterenstraat in richting Reninge. Ik kom aan de Sint-Rictrudiskerk en ga linksaf de Losstraat in.

Wat info:
De parochie en de kerk zijn genoemd naar Sint-Rictrudis. De vroegere Sint-Rictrudiskerk was gebouwd in Romaansogiefstijl maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De kerk werd in neogotische stijl heropgebouwd in 1921 en later als monument geklasseerd.

Ik blijf de Losstraat volgen tot ik aan de IJzer ben en wandel linksaf de Vaartdijk in richting Fintele.Op een gegeven ogenblik wandel ik links mee en volg nu het 'Jaagpad' langs de IJzer.Ik volg zo'n 1,5 km het 'Jaagpad' en kom aan het 'Fintelesluis'. De Lovaart mondt hier uit in de IJzer. Ik nader Elzendamme die ik bereik door links over een ouderwets bruggetje te wandelen.Na ongeveer 1 km wandel ik de Veurnestraat links in.Van hieraf moet ik nog een kleine 3 km wandelen tot aan mijn startpunt. Dit stuk gaat tussen de velden en voor de laatste maal steek ik de 'Boezingegracht' over.Ik wandel nu op een graspad en kom terug aan in de Brabanthoek, mijn startplaats. De rood/groene lijnen op het onderstaande kaartje zijn de heen en terugweg naar de wagen. De wandeling zelf is 15,2 km lang.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.