Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 5196,78

Moerbrugge

Maart 2018Posted by philke Mon, March 26, 2018 20:12:43
Maandag 26 maart 2018

Ik parkeer de wagen op het Moerbekeplein en begin mijn tocht aan de Sint-Godelievekerk van Moerbrugge. Wat info:

Parochiekerk van het gehucht Moerbrugge. Sobere, traditionele parochiekerk met invloeden van de art deco, gebouwd in 1933 naar de ontwerpplannen van architect Marcel Hocepied (1893-1962). De niet-georiënteerde kruiskerk is gelegen op de hoek met de Legeweg. Aan de kant van de Legeweg wordt de kerk omgeven door een grasperk, afgescheiden van de straat door een halfhoog, bakstenen muurtje. Langs het muurtje ter hoogte van het koor is een kapelletje bewaard ter ere van de Heilige Godelieve. (Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid)

Ik volg de Oedelemsestraat zo’n 350 meter vooraleer ik linksaf de Lettenburgstraat in wandel. 300 meter verder laat ik de Lettenburgstraat rechts liggen en wandel rechtdoor... ... tot ik bij de Veldstraat aankom en deze rechtsaf neem. Aan het kruispunt met de Beverhoutstraat ga ik rechtdoor. Rechts van mij zie ik een veldkapel. Wat info:

Veldkapel of Beverhoutsveldkapel nabij Moerbrugge, op de hoek van de Veldstraat en de Beverhoutstraat. Het is een neogotische kapel onder een zadeldak van leien. Vooraan zit een grote deur geflankeerd door twee blinde vensters. Langs de beide zijkanten zitten twee vensters. De achterzijde is afgerond. Boven op de kapel staat vooraan een klokkentorentje en achteraan een kruis. De deur en de ramen zijn in roodbruin geschilderd. (Wikipedia)

Ik wandel nu in de Veldkapelstraat en na 250 meter ga ik linksaf. Ik wandel nu echt tussen de velden in een soort van ‘dreven’. Ik ben in de Assebroekse Meersen. Deze volg ik zo’n 2,5 km tot ik aan de Pieter Corneillestraat aankom. Deze neem ik rechtsaf. Ik volg nu de Kerkdreef tot ik rechtsaf een wandelpad neem die aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk uitkomt. Ik ben aangekomen in Ver-Assebroek. Ik volg de Kerklaan tot aan de Jacobus Roelofstraat die ik rechtsaf neem. Ik volg deze weg tot ik aankom aan een speelpleintje. Ik wandel het pleintje op en ga direct rechtsaf tot ik de Pannenhuisstraat bereik. Aan de Molenstraat ga ik linksaf en volg deze zo’n 800 meter. Ik wandel linksaf en neem de ‘Oude Spoorwegbedding’. Ik ga rechtsaf voorbij het AZ Sint-Lucas. Ik wandel nu langs de Sint-Trudoledeken (waterloop) tot ik aan de Sint-Lucaslaan kom en daar links het wandelpad neem doorheen het bos.

Als ik opnieuw aan de ‘Oude Spoorwegbedding’ kom ga ik linksaf. Ik volg deze tot ik aan een bank kom waar een vos is uitgesneden (mooi) en daar rechtsaf neem. Wat later kijk ik nog even achterom en zie voor het laatst het AZ Sint-Lucas.

Wat info:
Het was in 1960 – onder impuls van Mgr. Emiel-Jozef De Smedt – dat besloten werd in Assebroek een ziekenhuis op te richten. De opdracht ging naar de Congregatie van de Zusters van de H. Jozef en als naam werd gekozen voor Sint-Lucas, de patroonheilige van de artsen. De bouwfase duurde van 1962 tot 1965. Tot op heden kende het AZ Sint-Lucas een enorme expansie en kwamen er uitbreidingen met tal van nieuwe diensten.

Ik vervolg mijn wandeltocht en kom uit aan de Legeweg. Aan de Lieverstedeweg ga ik rechtsaf en kom ik in een industrieterrein terecht. Gelukkig niet voor lang want ik neem een wandelweg linksaf die mij aan het kanaal Gent-Oostende brengt. Ik wandel nu op de Oostdijk en laat de Kattestraat links liggen. Ik volg tot ik niet verder kan, ga linksaf en direct rechtsaf de brug over. Over de brug ga ik linksaf en zie een monument. Ik volg de Westdijk zo’n 150 meter langs het water en ga dan rechtsaf een wandelpad in. Het wandelpad is moeilijk te zien. Ik kom terecht in de Defruytstraat waar ik wat verder de Patersonstraat links neem tot aan de Rivierstraat en deze rechts in ga wandelen. Ik dwars wat later de Moerbrugsestraat en wandel de ‘Warandeputten’ binnen. Een prachtig stuk natuur.

Wat info:
Breng een bezoek aan de wondermooie vallei ten zuiden van Brugge. Daar kan je ten volle genieten van één van de mooiste plekjes van de provincie, ontdek je een landschap vol uniek erfgoed. Het natuurreservaat Warandeputten is gelegen langs de Vlaanderen fietsroute waardoor dit reservaat drukbezocht wordt door tal van fietsers en wandelaars.

Na dit mooie stuk natuur te hebben bezocht kom ik terug aan de ‘Moerbruggebrug’ die ik oversteek. Ik wandel rechts in de Oostdijk. Eventjes verder neem ik een wandelpad die tussen twee tuinen verscholen zit. Aan de Valentijn Hennemanstraat neem ik linksaf en wandel nu tot aan de Oedelemsestraat en neem deze links. Ik wandel nu terug naar het begin van mijn tocht.

16,57 km verder en 2 uur en 36 minuten later ben ik terug aan de Sint-Godelievekerk van Moerbrugge.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.

Driemolensroute in Zwevegem

Maart 2018Posted by philke Sat, March 24, 2018 14:21:48
Zaterdag 24 maart 2018

Ik start mijn wandeling in de Albrecht Rodenbachstraat in Zwevegem. Op het eind ga ik rechtsaf de Hugo Verrieststraat in. Na 250 meter neem ik linksaf en wandel de Ellestraat binnen die ik volg tot aan de oude spoorwegberm waar ik vervolgens rechtsaf neem. Ik wandel voorbij de sportvelden van het jeugdvoetbal van Zwevegem Sport, dwars de Avelgemstraat...... en wandel tot aan de Kwatanenstraat. Net voor de brug neem ik rechtsaf...... en volg de Langestraat gedurende zo’n anderhalve kilometer tot ik bij de Cominnestraat aankom. Ga daar linksaf en direct rechts de Achterhoek in. Ik volg rechtdoor; de straat gaat over in een wandel- en fietsweg. Voorbij de Mortagnestraat, die ik links laat liggen, kom ik uit in de Perrestraat. Die Perrestraat volg ik tot aan de Vinkestraat en neem daar rechtsaf om snel linksaf te wandelen.
Ik ben nu in de Beerbosstraat. Ik kom aan bij ‘Molen ter Claere’.

Wat info:
Ter Claere is een stenen grondzeiler in het Belgische Sint-Denijs in de provincie West-Vlaanderen. De molen is in 1923 gebouwd op de plaats waar reeds in 1415 een korenmolen stond. (Wikipedia)

Ik volg de Beerbosstraat nog tot ik rechtsaf de Kanteinstraat rechts neem. Op het eind ga ik linksaf en kort daarna rechtsaf Het Laatste Oortje in. Ik wandel voorbij het Eetcafé ‘De Geit’. 650 meter verder neem ik rechtsaf de Koutermanstraat. Deze straat bewandel ik tot ik aankom in de Kreupelstraat. Deze neem ik rechtsaf. Daar kom ik wat later voorbij een mooi kapelletje. Ik wandel nu op een aardeweg tot aan de Sint-Denijsstraat die ik linksaf neem en 100 meter verder wandel ik rechtsaf de Kapel Milanenstraat in. Ik volg deze tot aan de Bellegemstraat. Daar zie ik de ‘Milanenkapel’. Eens de Bellegemstraat voorbij wandel ik in de Kapel Milanendreef en volg die tot op het eind. Ik neem het wandel- en fietspad tot aan de Oude Bellegemstraat. Ik volg de Wilgenlaan en kom voorbij ‘Mortiers Molen’ op mijn tocht.

Wat info:
De Mortiers Molen is een windmolen in de Belgische gemeente Zwevegem. De molen staat in de Twee Molensstraat nr. 25 en is beschermd als monument sinds 4 april 1944. In de volksmond wordt de molen “Mertier ze Meulen” of “de houten molen” genoemd. (Wikipedia)

Ik kom aan in de Tweemolenstraat en net voor ik de Avelgemstraat bereik zie ik rechts van mij de ‘Stenen Molen’.

Wat info:
De Stenen Molen aan de Avelgemstraat werd gebouwd in 1798 en is sinds 1974 eigendom van de gemeente. Hij heeft geen binnenwerk meer en doet thans voornamelijk dienst als tentoonstellingsruimte. (Wikipedia)

Ik wandel verder in de Leopoldstraat en neem op het eind daarvan links de Ommegangstraat om direct rechtsaf langs de ‘Brandweer kazerne’ te wandelen. Ik ben nu in het ‘Park van Zwevegem’ en maak daar een ommetje om het ‘Oude Gemeentehuis’ te bewonderen.

Wat info:

Het oude gemeentehuis van Zwevegem is een vroeger kasteel in Zwevegem. Het kasteel werd door de familie Van Leynseele gebouwd. De neorenaissance- en cottagestijlkenmerken waarin het kasteeltje met koetshuis is opgetrokken, zijn typisch voor de bouwstijl op het eind van de 19de eeuw. De bouw wordt ook gekenmerkt door een zware onderbouw in blauwe hardsteen. (Wikipedia)

Voorbij de vijver zie ik rechts de ‘Oude Kiosk’ en de ‘Gemeenteschool - Vestiging De groene kouter’ waar ik de wandeling begon. Na 14,34 km ben ik terug waar ik begon.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx bestandje. (zeer binnenkort)Wandelen met Louise

Maart 2018Posted by philke Thu, March 22, 2018 10:29:16
Dinsdag 20 maart 2018

Ik start om 14.15 uur met kleindochter Louise in de "buggy" om naar de bakker te gaan. Via de Moorselestraat (Menen) gaan wij de Processiestraat binnen om naar Wevelgem te wandelen. Een trein raast voorbij en Louise heeft ogen te kort om alles rond haar te bekijken, trein, auto en een duif midden op het voetpad trekt ook haar aandacht.De zon schijnt en er is wel wat wind. Als wij in de Menenstraat (Wevelgem) aankomen gaan we vlug iets afgeven bij tante Annelies en nonkel Geert. Onze wandeling gaat verder langs de sportvelden van Wevelgem om zo aan te komen in de Moorselestraat (Wevelgem). Daar gaan wij de bakker opzoeken.

Terug buiten wandelen wij tot aan de Wijnbergstraat waar we linksaf nemen. De naam van de straat wijzigt als we het grondgebied van Menen binnenwandelen in Rynsackerstraat. Wij komen terug in de Moorselestraat in Menen waar we de drukke N32 oversteken en zo verder wandelen tot we in de Hagewindestraat aankomen.

Onze wandeling duurde 1 uur 41 min.Trainingswandeling Boezinge

Maart 2018Posted by philke Mon, March 19, 2018 18:20:31
Maandag 19 maart 2018

Een trainingswandeling van 23,7 km in Boezinge en omstreken. Ik start aan Boezinge brug en volg de Dekemelelaan tot aan de Diksmuidseweg. Ik zie de prachtige Sint-Michielskerk van Boezinge voor mij. Bekijk de foto’s en het foto-filmpje en download de gpx-file voor het volgen van mijn trainingstocht. Ik wandel door Zuidschote, Noordschote, Merkem, Bikschote en Boezinge. Aan de ‘Drie Grachten’ (Noordschote) is er een prachtig stukje natuur met een geboortebos. Ik zie hier ook een gedenkplaat van de onbekende Zouaaf.

Wat info:
Op 21 oktober 1914 werd het gehucht Luigem ingenomen door de oprukkende Duitsers. Door de onderwaterzetting in november bleef enkel de steenweg Noordschote-Luigem (die over een verhoogde berm liep) nog begaanbaar en werd Luigem een versterkt schiereiland. Vanuit hun voorpost Drie Grachten richtten de Fransen hun mitrailleurs op deze weg. In de nacht van 9 op 10 november ondernamen de Fransen, waaronder Zouaven, een aanval op de Duitse voorpost Luigem. Het werd een hevig man-aan-mangevecht met hevige verliezen aan beide kanten. De aanval mislukte. Twee dagen later, in de nacht van 11 op 12 november, mislukte een Duitse tegenaanval op Drie Grachten. Het verhaal luidt dat de Duitsers de gevangen genomen Zouaven van het vorige gevecht voor zich uit duwden, waarachter ze zich verstopten. Eén van de Zouaven zou echter geroepen hebben: "Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!". Onmiddellijk na de waarschuwing brak een salvo van de Fransen los dat zowel de Duitsers als de Zouaven neermaaide. De Zouaven uit Noord-Frankrijk (de "Union des Zouaves du Nord") bleven dit na de oorlog herdenken. Begin januari 1915 namen Belgen de stelling Drie Grachten over. De Duitsers, op het hoger gelegen gebied, hielden de weg Luigem-Drie Grachten onder schot. Op 29 maart zetten zij een offensief in, op 8 april konden ze Drie Grachten eindelijk veroveren. Drie Grachten, Luigem en Merkem maakten in de periode 1915-1917 deel uit van de Duitse rustsector. De Derde Slag om Ieper bracht opnieuw verandering in deze situatie: midden augustus konden de Fransen de frontlijn terug tot aan de Drie Grachtenbrug verleggen. Deze gedenkplaat die herinnert aan "de onbekende Zouaaf" was een initiatief van de "Union des Zouaves du Nord" en werd onthuld op 11 november 1951.

Ik ben na 3 uur en 40 minuten terug aan de startplaats in Boezinge.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx-file.

't Hogepad in Gullegem

Maart 2018Posted by philke Fri, March 16, 2018 19:24:54
Vrijdag 16 maart 2018

’t Hogepad is een route die ik vandaag bewandel. Ik start aan Sint-Amanduskerk en neem aan OC de Cerf een paadje dat mij naar het Dorpsplein brengt. Recht voor mij zie ik de Poststraat en wandel deze in. Voorbij de lagere school ga ik rechtsaf in een smal weggetje dat mij in een groenzone brengt. Ik laat de Meiweg rechts liggen en wat verderop steek ik het kruispunt over. Ik ben aangekomen in de Zevenkaven. Ik passeer een kapel en wat later ga ik linksaf de Hoge Voetweg in. Net voor ik bij de laatste huizen kom ga ik linksaf. Ik wandel voorbij de boerderij en kom in de ‘velden’ aan. Na een tijd kom ik aan in de Kloosterbosstraat die ik links neem. Vervolgens ga ik nog tweemaal linksaf en kom ik via een pad aan in de Hoge Landweg. De Kwadestraat waar ik mij nu in bevind bewandel ik tot ik linksaf de Bosbolletra in ga. Wat info:

De naam Bosbolletra komt uit de vroegere periode. Toen hier nog weilanden en bos waren was er hier een uitgehold pad (bolletra) door het vee gemaakt. (Wevelgem wandelt)

Na een eind kom ik aan een kruispunt en ga rechtsaf de Daalstraat omhoog. Deze weg volg ik tot ik aan Rommelen kom. Hier kan je rechtsaf voor de kortere versie. Ik neem linksaf en daal Rommelen af. Voorbij de Steenbeek ga ik rechtsaf bij de splitsing. Ik zie een kapel.

Wat info:

Waarschijnlijk is dit het oudste kapelletje van St.-Eloois-Winkel (1820). Op het einde van de 18de eeuw werd alle kerkgoed en ook kloostergoed door de Franse Staat aangeslagen en openbaar verkocht. De gebroeders Lagae, die er als kooplui warm in zaten, konden niet weerstaan aan de verleiding en kochten voor een appel en ei grote landerijen, pachthoeven en bossen op het grondgebied van Heule, Gullegem en St.-Eloois-Winkel. Onmiddellijk werden de broers in de ban van de H. Kerk geslagen, voor die tijd een zware sanctie. Pieter Andreas Lagae deed afstand van zijn deel ten voordele van zijn broers en verkreeg ontheffing van de banvloek. Zijn broers trachten de schande te verbergen door liefdadigheid en schenkingen te doen. Een van die schenkingen is dit kapelletje. (Heemkundige Kring Wynckel-Capelle)

Dan de eerste straat rechtsaf, het ‘Steenbeekbos’. Het ‘Steenbeekbos’ verlaat ik via de Gootstraat rechts. Zo kom ik opnieuw aan bij Rommelen. Opnieuw wandel ik voorbij een kapel.

Wat info:
Kapel horende bij de dieper in gelegen sterk verbouwde hoeve. Bakstenen bedehuisje onder zadeldak beschaduwd door twee linden. Witgeschilderd parement.

Het is goed om het pad te nemen langs de watertoren want van hieruit zie ik Gullegem en omstreken. Aangekomen in de Kwadestraat neem ik links en daarna rechtsaf de Torrestraat in. Vanuit de Torrestraat neem ik een foto van de watertoren. Net voor het huisnummer 182 neem ik rechtsaf en daal de weg af tot aan de Kleppevoetweg. Ik ga tweemaal linksaf en kom aan in ’t Hoveke. Via een wandelpad kom ik wederom aan in de Torrestraat die ik rechts inwandel. Na 400 meter een veldweg rechts in, voorbij boerderij Pottie, tot aan de Hoge Voetweg.

Daar linksaf naar de Hoge Kouter toe. Ik dwars de Pijplap en wandel de Hoge Kouter binnen. Ik neem de eerste straat links en op het eind een pad dat mij naar ‘Het Groene Lint’ brengt. Ik bereik de Beekstraat en ga linksaf over de ‘Heulebeek’. Onmiddellijk terug rechtsaf zodat ik aan de linkerkant van de ‘Heulebeek’ wandel. Ik verlaat het wandelpad aan de Vlaskapelstraat links en direct rechts een grintpad in. Ik wandel over een bruggetje en kom voorbij een grote graanschuur.

Wat info:
De grote graanschuur is gebouwd in 1731 door abdis Augustine Peuterman van de Guldenbergabdij in Wevelgem. ‘Graevjes Scheure’ is de volkse naam voor ‘Dwarsschuur ’t Goed te Wynckele’. (Wevelgem wandelt)

Ik kom ook voorbij de Sporthal en wandel rechtdoor over een kasseiweg en bereik een smal steegje dat uitkomt in de Bissegemstraat. Daar neem ik rechtsaf en linksaf de Koningin Fabiolalaan in tot bij het vertrekpunt.

Bekijk hier het foto-filmpje en download het gpx bestandje hier.