Philkes blog

Philkes blog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Voor meer info over mijn wandelingen kan je ook een kijkje nemen op mijn website: http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en ook een gpx file downloaden.

Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 3599.20

Marke-Kortrijk

Februari 2018Posted by philke Fri, February 23, 2018 20:12:18
Vrijdag 23 februari 2018

Ik start de wandeling in de Rekkemstraat in Marke waar ik ook mijn wagen parkeer. Na 300 meter wandel ik rechts de Pontestraat in. Ik wandel de spoorweg over en loop rechtdoor het wandelpad in. Ik volg het wandelpad tot aan de Leie en ga rechtsaf na 800 meter. Een heel mooi stukje natuur. Aangekomen aan de Leieweg ga ik linksaf en draai rechts het ‘Ruigtepad’ in. Ik volg het pad tot ik terug aan de Leieboorden kom. Als ik aan de trappen ben neem ik deze omhoog en ga rechtsaf in de Overzetweg. Aan de Markebekeweg ga ik linksaf onder de spoorwegbrug door, kom aan een rotonde en ga daar linksaf. Ik zie een kapel. Ik laat de kapel links van mij en volg een geruime tijd de ‘Markebeek’. Ongeveer halfweg zie ik voor het eerst de Sint-Brixiuskerk van Marke. Aangekomen aan de Vrije Centrumschool neem ik de rotonde en volg opnieuw het wandelpad langs de ‘Markebeek’ tot aan de Kalvariestraat. Ik ga links en na 20 meter opnieuw links de Pater Omer Devosstraat in. Aan de splitsing wat verder neem ik de splitsing rechts de Moteweg in. Aan de Kleine Pontstraat ga ik rechts om na 50 meter het Koevoetpad in te gaan. Wat verder zie ik het ‘Ontmoetingscentrum van Marke’ en wandel ik links, rechts, opnieuw rechts, nogmaals links en rechts tot ik aan de Normanderstraat kom. Ik ga linksaf de Baliestraat in en 30 meter verder wandel ik de Abdijmolenweg in. Net voor de bocht op de linkerkant zie ik ‘Vannestes molen’.

Wat info:
Vannestes molen, ook wel Rodenburgmolen genoemd, dateert uit 1841. Aanvankelijk doet hij dienst als graanmolen, begin 20ste eeuw komt er ook een olieslagerij bij. De molen is in de jaren 1980 grondig gerestaureerd.

Ik dwars de Potteberg - N43 – en ga de Vannestes Molenstraat in. Ik ga voorbij de rotonde en kom in de Sint-Annastraat, volg deze tot aan een splitsing en volg links mee om links het ‘Cisterciënzerpad’ in te wandelen. Het pad loopt tot aan de Karel Van Manderstraat die ik links inwandel. Op het einde ga ik linksaf de Cannaertstraat in. Na zo’n 270 meter neem ik het eerste pad links in. Dit pad komt uit in de Abdis Agnesstraat en ga het eerstvolgende wandelpad rechts in. Daarna opnieuw rechts waar ik op het Bruyningspad kom dat de verbinding maakt met het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninghe. Op het einde daarvan wandel ik het KennedyBos in en wandel daar een lus. Terug aan de ingang van het ‘Kennedybos’ neem ik dezelfde weg. Vooraleer ik de fiets- of wandelbrug oversteek ga ik linksaf. Ik wandel nu in de ‘Groene omgeving van de Marionetten’. Ik volg de wandel GPS tot aan de Cannaertstraat, steek die over en volg opnieuw het wandelpad dat mij naar ‘De Libel’ zal brengen. Ik verlaat ‘De Libel’ en vervolg mijn wandelweg. Ik dwars de Bosstraat en zie recht voor mij een vijver. Ik kom uit op Sint-Anna. Ik wandel tot aan de Verruestraat en ga deze links in. Op het eind passeer ik ‘Het Klokhof’ en ga het Delacroixpad in. Op het einde daarvan kruis ik de Torkonjestraat en wandel de Keizerstraat in. Na de bocht wandel ik nog een 100 meter vooraleer ik de Beginnestraat links neem. Ik bereik de Watervalstraat en neem deze links om 50 meter verder het pad rechts in te wandelen.

Vanaf nu moet ik vertrouwen op mijn wandel GPS. Dit blijkt geen probleem te zijn en ik ben na 1,5 km aan bij het vertrekpunt. Een heel prachtige tocht van 16,7 km.


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file.Wandelen in de Beernemse bossen

Februari 2018Posted by philke Thu, February 22, 2018 17:25:40
Donderdag 22 februari 2018

Ik parkeer mijn wagen op een grote parking direct bij mijn startplaats langs de N370.

Ik start aan de plaats waar de moorden van Beernem zijn begonnen, Het Aanwijs.
(Herinnert u zich nog de reeks op televisie: 'De Bossen van Vlaanderen')

Wat info:
* Op 25 mei 1915 verdween jonkheer Henri d'Udekem d'Acoz uit zijn kasteel te Ruddervoorde. Hij werd op 2 september 1915 dood teruggevonden, begraven in een bos.
* Op 28 augustus 1915 verdween jachtwachter Camiel (Sassen) Dierickx. Hij werd tot op heden niet teruggevonden.
* In de nacht van 15 op 16 mei [1921] overleed René De Baene onder verdachte omstandigheden. Hij was "doodgestuikt" luidde de officiële versie. Deze gebeurtenis werd gewoon geklasseerd en is nooit goed onderzocht.
* In de nacht van 7 op 8 november [1926] verdween Hector De Zutter. Zijn stoffelijk overschot werd op 30 november teruggevonden in de [Brugse Vaart].
* Ernest Van Poucke, die meende iets gezien te hebben in verband met de moord op De Zutter, kwam op 9 mei [1927] onder eigenaardige omstandigheden om het leven. Hij verdronk in het kanaal.
* In 1944 werd de gemeentesecretaris Omer Van Haecke weggehaald uit zijn huis en iets verder brutaal vermoord. Deze moord werd nooit opgehelderd.

Ik vervolg mijn wandelweg door het Domein Lippensgoed-Bulskamp te betreden richting KP 20.
Hier bevind ik mij in de Vagevuurbossen. Vervolgens ga ik naar knooppunten 33, 32, 30, 47 en 48. Tussen KP 49 en 50 wandel ik in het Biscopveld. Het Biscopveld is een beschermd leefgebied voor vogels en planten. Aan knooppunt 50 – ik ben ondertussen in Wingene – wijk ik even van de route af om verschillende hoge zendmasten te zien. Dit is hier het ‘Radio Elektrisch-Centrum. Ik wandel nu tot aan KP 26 in de Beukendreef en ga over een bruggetje de Blauwhuisbeek over. Ik kom aan bij een recent gebouwde wijk (Wildenburg) en wandel rechts naar de Sint-Joriskerk. Naast de kerk zie je rechts het nieuwe kasteel ’t Blauwhuis.

Wat info:
Het Kasteel 't Blauwhuis, in de 16de eeuw gebouwd door Jan Wyts de jonge (+1533), voorvader van het geslacht Wyts de la Boucharderie werd gesloopt in 1986 en stond langs de overkant van de weg. Er blijven enkel nog oude bijgebouwen achter als nostalgische getuigen.


Ik wandel nu naar KP 27. Na 100 meter sla ik linksaf de Oude Bruggeweg in. Ik volg verder de knooppunten 28, 29 en vanaf hier wandel ik opnieuw in het Domein Lippensgoed-Bulskamp. Iets voorbij knooppunt 9 verlaat ik de route nog eens om een kijkje te nemen naar de Bornebeek die ontspringt in het provinciedomein. Ik keer op mijn voetstappen terug en vervolg mijn weg naar KP 8. Aan dit punt is het Cafetaria Bulskampveld gevestigd. Restaurant, Tearoom, speelplein een groot terras… Daar passeer ik de ‘Dankkapel Voor Onze-Lieve-Vrouw’.

Wat info:

De dankkapel werd in 1920 gebouwd door de familie Lippens en de bewoners van Bulskampveld omdat ze tijdens WOI gespaard gebleven waren van bombardementen.

Ik volg verder KP7 en KP 13. Net voor het bereiken van KP 13 zie ik het Kasteel Lippensgoed (Kasteel Bulskamp). Ik bezoek ook eventjes de kruidentuin en het ‘Opvanghuis voor Vogels’ .
Nu wandel ik naar het KP 12 en 19. 400 meter verder ben ik terug aan KP 18 waar ik vertrokken ben.

De wandeling zelf is 15,9 km lang. Ik wandel vandaag 18,07 km bijeen door een 2-tal omleidingen aan KP10 en KP 9 en het bezoek aan de 'Kruidentuin'.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx-file


Op wandel met Otis

Februari 2018Posted by philke Tue, February 20, 2018 18:41:20
Dinsdag 20 februari 2018 - deel 2

Om 14u15 start ik met Otis voor een namiddagwandeling. Het regent maar niks belet mij te starten. We gaan via het wandelpad en de Sabbestraat naar de Parkstraat. Otis ligt dan al in slaap.Vervolgens wandelen wij naar de Benediktinessenstraat boven de versterkte muren van het middeleeuwse Menen. We komen in de Kortrijkstraat en wandelen tot aan de Grote Markt waar wij links afslaan in de Rijselstraat. Aangekomen aan de Waalvest wandelen we voorbij het Cultureel Centrum De Steiger en komen we aan De Poel. Wij stappen verder door tot aan de Leie en gaan links tot aan Groengebied Noordkaai. Wij verkennen die groene omgeving. Eens terug op de Noordkaai wandelen we tot aan de Rijselstraat en nemen de brug over de Leie (links).Otis en ik wandelen nu tot aan de Vlamingenstraat en gaan deze in. Verder wijzigt de straat in Prinses Paolalaan en gaan na een tijd rechts de Zuidstraat in. Een stukje Moeskroenstraat en aan de rotonde gaan we links langs de expresweg. Aan de Kortrijkstraat naar links en bijna op het einde nemen we de Donkerstraat die in de Bruggestraat uitkomt. Aan de vierde straat rechts (Moorselestraat) gaan we rechts en dan nog eens rechts om terug thuis te komen.
Met Louise op wandel

Februari 2018Posted by philke Tue, February 20, 2018 13:57:51
Dinsdag 20 februari 2018 - deel 1

Op stap met Louise deze morgen en ons eerste werk was brood te halen. Daarna zijn we echt vertrokken voor de wandeling. Via de Esplanadestraat en de Koningstraat kom ik de Ieperstraat binnen en wandel verder naar de Oude Leielaan. In de Oude Leielaan ga ik het park ‘Bois de Bologne’ binnen met Louise. Daar bekijken we de eendjes en Louise is blij als er eentje dichterbij komt. We verlaten het park achteraan in de Warande. Net voor ik de school Sint-Lucas bereik gaan we rechtsaf de Blekerijvesting in. Wij wandelen nu op ‘de Vestingen’. Op het einde draaien wij de Sluizenkaai links in om wat verder aan het ‘Oud Sluis’ de Leie over te steken. Wij passeren ‘Port de Plaisance’ en ‘La Capitainerie’ en zijn aan de Franse kant van de Leie gekomen. Louise en ik gaan het park uit langs de Avenue Port Fluvial en steken opnieuw de Leie over (Pont Halluin). Ik wandel nu met Louise in de buggy op Franse bodem en wij steken de grens over als we de Grensstraat rechts nemen. Wij keren terug langs het Delorsplein en Hoornwerk, Bakkerijstraat, Schansstraat en als we de Vlamingenstraat uit wandelen komen we aan de Oostkaai uit. We nemen in de Rijselstraat de brug over de Leie en wandelen stilaan naar huis toe. In de Sabbestraat nemen we het wandelpad waar Louise zelf haar beentjes mag strekken. De laatste 300 meter wandelt Louise zelf naar huis.We komen na 1uur50 terug thuis.