Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 5196,78

Overheulepad in Moorsele

Februari 2018Posted by philke Tue, February 27, 2018 19:57:47
Dinsdag 27 februari 2018

Mijn wandeling vandaag start ik aan het Sint-Maartensplein in Moorsele en wandel het “Overheulepad” van 13,5 km maar er is ook een verkorte versie van 9,8 km. Ik start aan de St.-Maartens en St.-Kristoffelkerk.

Wat info:
Van de kerk werd voor het eerst melding gemaakt in 1165. De huidige driebeukige kerk werd in de 16de eeuw opgetrokken. Vooral de zware toren is merkwaardig. In 1909-1910 werd de kerk met 7,2 meter langs de westkant verlengd. In de zuidermuur langs buiten werden schilden van de familie ‘van der Gracht en de Ligne’ (16de eeuw) gereconstrueerd.
Binnenin zijn schilderijen te zien van Serafijn Vermote. Er is ook een grafsteen te zien van de familie Basta in gekleurd marmer.

Ik ga direct rechtsaf en zie een oud herenhuis aan de linkerkant.

Wat info:
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteeltje" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin, beschermd als monument bij M.B. van 3 juni 2005.

Woonhuis opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw in opdracht van Joseph Cornillie, een vooraanstaand linnenkoopman, vermoedelijk reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Iets verder – een 60-tal meter langs mijn rechterkant - zie ik het ‘Kasteel van Moorsele’. Wat info:
Het kasteel werd in de eerste helft van de 15de eeuw door Geldolf I van der Gracht gebouwd. De toren is een typische middeleeuwse donjon. Het koetshuis is van latere datum. Het St.-Godelievekapelletje bij de kasteelpoort dateert van vóór 1788. Bij opgravingen in 1984 werd de kernheuvel van een vroegere bebouwing aangetroffen. Het kasteel is in privaat bezit en niet toegankelijk voor toeristen. (website Wevelgen spreekt je aan)

Voorbij de ingang van de school ‘De Waterlelie’ ga ik linksaf een bruggetje over. Aan een rotonde wandel ik rechtsaf tot aan de Overheulestraat en dwars de weg. Wat verder zie ik langs mijn rechterzijde het industrieterrein Gullegem-Moorsele. Ter hoogte van huisnummer 113 – in de eerste bocht – sla ik het grindweggetje in. Ik passeer een boerderij op mijn linkerkant en wat verder ga ik rechtsaf. Ik wandel voorbij het huisnummer 19 waar vroeger het ‘cafetaria van Willy Noppe’ was. Het was bekend voor allerlei volksspelen: bolletra , schietlap- en kallenschieten. Ik zie in de verte de slanke kerktoren opduiken van Rollegem-Kapelle. Ik wandel rond de 2de hoeve en sla linksaf een aardeweg in. Ik blijf de weg volgen; het pad is ondertussen een graspad geworden. Ik kom aan bij de Maalstraat en even verder aan een ‘T’ splitsing ga ik rechtsaf. (De verkorte route splitst hier en voor de 9,8 km moet je linksaf) Ik kom even later op het grondgebied van Sint-Eloois-Winkel en ga links de Waterpachtgoedstraat in. Ik passeer de hoeve ‘Het Waterpacht’ en merk de speciale inrijpoort op. De Wulfdambeek steek ik over en kom in Rollegem-Kapelle en even verder ga ik linksaf (Neerhof). Als ik aan de grens met Moorsele kom ga ik na 50 meter linksaf en aan de splitsing rechtsaf. Aan de hoeve met huisnummer 51 stap ik terug de Maalstraat rechts in. Ik stap het kruispunt over en vervolg mijn weg tot aan een houten gebouwtje waar de miniatuurvliegtuigclub haar clubhuis heeft. Ik wandel verder op een graspad langs de omheining van de manege ‘Het Zilveren Spoor’. Ik kom aan de Ledegemstraat en ga rechtsaf op het fietspad. Ik steek de Heulebeekbrug over en na 200 meter ga ik links een aardeweg in. Via de Ballokstraat kom ik aan de Ieperstraat en zie aan de overkant het ‘hof Ter Cauchie’. Dit is in volle restauratie. Ik sla linksaf en direct rechtsaf en wandel nu in Ter Kassei. Nu even goed de wandel GPS volgen want het gaat van links naar rechts en terug naar… Ik kom na 13,5 km en 2 uur en 10 minuten terug aan de kerk van Moorsele. Dit is één van de tien wandelingen uit de brochure map van ‘Intens genieten’ van stad Wevelgem.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file.
Elverdinge, wandelknooppunt route

Februari 2018Posted by philke Mon, February 26, 2018 16:00:45
Maandag 26 februari 2018

Ik start aan de Sint-Petrus en Pauluskerk van Elverdinge. Het is -4° fris maar uitstekend wandelweer. Na 100 meter is mijn eerste stop een feit, de kerk bezichtigen binnenin.


Wat info:
De Sint-Petrus en Pauluskerk was oorspronkelijk een Romaanse kerk uit de jaren 1100. In de 14e en 15e eeuw werd de kerk omgebouwd tot een laatgotische hallenkerk. In de Franse tijd werd de hele inboedel aangeslagen. De kerk is sinds 1939 een beschermd monument. (Wikipedia)

Vanuit de Bollemeersstraat kan ik een glimp opvangen van het kasteel van Elverdinge.

Wat info:
Het kasteel van Elverdinge is gelegen aan de Vlamertingsestraat in Elverdinge. Het kasteel werd gebouwd in rococo-stijl.
Het eerste kasteel in Elverdinge werd gebouwd rond de 12de eeuw. Het behoorde oorspronkelijk toe aan de bastaards van de graven van Vlaanderen. Adrianus Vander Borcht kreeg de heerlijkheid in 1629. Hij liet een kasteel in Vlaamse renaissancestijl bouwen. Het werd omringd door water. Dit kasteel stond op de plaats waar nu het oude klooster staat. (Wikipedia)


Ik volg vandaag de knooppunten en richting KP 97 zie ik Hotel De Lissewal rechts van mij. Mijn tocht gaat verder en als ik KP 93 voorbij kom zie ik het ’Canada Farm Cemetery’. Dit is een Britse begraafplaats met gesneuvelden uit WOI. Na 700 meter dwars ik de Poperingestraat. Ik kom aan bij de ‘Wippehoek’ en ga linksaf richting KP 86. Ik kom terecht in een natuur gebied waar je de vogels hoort fluiten zelfs bij dit koude weer. Aan KP 85 aangekomen steek ik opnieuw de Poperingsstraat over. Ik wandel nu langs de Poperingevaart. Ik verlaat deze aan KP 18 en wandel verder tot aan de Elverdingseweg (N333) die ik rechts neem. Net voor de B&B Allo Allo ga ik nog eens rechtsaf. Ik wandel nu op een graspad en ga voorbij een Militair kerkhof (Gwalia Cemetery)

Wat info:
Gwalia Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Belgische gemeente Poperinge. Ze ligt 3,5 km ten noordoosten van het centrum achter een boerderij. De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. (Wikipedia)

Ik kom opnieuw aan de Poperingsevaart en volg deze tot voorbij KP 15. Daar splitst de vaart zich met Robaartbeek die ik nu volg. Aangekomen aan KP 14 kom ik op de Elverdingseweg. Tussen KP 14 en KP 15 passeer ik de ‘Brouwerij De Plukker’.

Wat info:
Brouwerij De Plukker is het enige biologische hopbedrijf van België. Hun bieren bestaan niet alleen uit 100% eigen gekweekte hop, ze zijn ook 100% biologisch door het gebruik van grondstoffen die enkel afkomstig zijn van biologische landbouw. Het gamma van Brouwerij De Plukker bestaat uit vier verschillende bieren met elk hun eigen particulariteit. Het Keikoppenbier werd genoemd naar de bijnaam van de inwoners van Poperinge en behoort tot de Belgische Speciaalbieren. De Rookop is genoemd naar het feestbier dat de brouwerij-mouterij Sint-Joris vroeger brouwde. De andere twee bieren in het assortiment van brouwerij De Plukker zijn uiterst exclusief. (Auteur: Westtoer POIs)

Ik kom aan bij de ‘Galgebossen’. Het is een 107 ha groot bos tussen Vlamertinge en Poperinge. De ‘Galgebossen’ zijn vernoemd naar de graaf die zijn onderdanen liet ophangen aan de rand van het bos. Na 4,5 km verlaat ik de ‘Galgebossen’ en kom aan in de Gasthuisstraat die ik rechtsaf insla. Na 100 meter neem ik het pad links in. Na een kleine 2 km kom ik terug aan de Steentjesmolenstraat, die ik deze morgen ook nam, en ga rechtsaf. Ik volg nu de omgekeerde weg van deze morgen tot aan de kerk van Elverdinge. Ik stap vandaag zo’n 18,75 km bijeen.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file

Marke-Kortrijk

Februari 2018Posted by philke Fri, February 23, 2018 20:12:18
Vrijdag 23 februari 2018

Ik start de wandeling in de Rekkemstraat in Marke waar ik ook mijn wagen parkeer. Na 300 meter wandel ik rechts de Pontestraat in. Ik wandel de spoorweg over en loop rechtdoor het wandelpad in. Ik volg het wandelpad tot aan de Leie en ga rechtsaf na 800 meter. Een heel mooi stukje natuur. Aangekomen aan de Leieweg ga ik linksaf en draai rechts het ‘Ruigtepad’ in. Ik volg het pad tot ik terug aan de Leieboorden kom. Als ik aan de trappen ben neem ik deze omhoog en ga rechtsaf in de Overzetweg. Aan de Markebekeweg ga ik linksaf onder de spoorwegbrug door, kom aan een rotonde en ga daar linksaf. Ik zie een kapel. Ik laat de kapel links van mij en volg een geruime tijd de ‘Markebeek’. Ongeveer halfweg zie ik voor het eerst de Sint-Brixiuskerk van Marke. Aangekomen aan de Vrije Centrumschool neem ik de rotonde en volg opnieuw het wandelpad langs de ‘Markebeek’ tot aan de Kalvariestraat. Ik ga links en na 20 meter opnieuw links de Pater Omer Devosstraat in. Aan de splitsing wat verder neem ik de splitsing rechts de Moteweg in. Aan de Kleine Pontstraat ga ik rechts om na 50 meter het Koevoetpad in te gaan. Wat verder zie ik het ‘Ontmoetingscentrum van Marke’ en wandel ik links, rechts, opnieuw rechts, nogmaals links en rechts tot ik aan de Normanderstraat kom. Ik ga linksaf de Baliestraat in en 30 meter verder wandel ik de Abdijmolenweg in. Net voor de bocht op de linkerkant zie ik ‘Vannestes molen’.

Wat info:
Vannestes molen, ook wel Rodenburgmolen genoemd, dateert uit 1841. Aanvankelijk doet hij dienst als graanmolen, begin 20ste eeuw komt er ook een olieslagerij bij. De molen is in de jaren 1980 grondig gerestaureerd.

Ik dwars de Potteberg - N43 – en ga de Vannestes Molenstraat in. Ik ga voorbij de rotonde en kom in de Sint-Annastraat, volg deze tot aan een splitsing en volg links mee om links het ‘Cisterciënzerpad’ in te wandelen. Het pad loopt tot aan de Karel Van Manderstraat die ik links inwandel. Op het einde ga ik linksaf de Cannaertstraat in. Na zo’n 270 meter neem ik het eerste pad links in. Dit pad komt uit in de Abdis Agnesstraat en ga het eerstvolgende wandelpad rechts in. Daarna opnieuw rechts waar ik op het Bruyningspad kom dat de verbinding maakt met het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninghe. Op het einde daarvan wandel ik het KennedyBos in en wandel daar een lus. Terug aan de ingang van het ‘Kennedybos’ neem ik dezelfde weg. Vooraleer ik de fiets- of wandelbrug oversteek ga ik linksaf. Ik wandel nu in de ‘Groene omgeving van de Marionetten’. Ik volg de wandel GPS tot aan de Cannaertstraat, steek die over en volg opnieuw het wandelpad dat mij naar ‘De Libel’ zal brengen. Ik verlaat ‘De Libel’ en vervolg mijn wandelweg. Ik dwars de Bosstraat en zie recht voor mij een vijver. Ik kom uit op Sint-Anna. Ik wandel tot aan de Verruestraat en ga deze links in. Op het eind passeer ik ‘Het Klokhof’ en ga het Delacroixpad in. Op het einde daarvan kruis ik de Torkonjestraat en wandel de Keizerstraat in. Na de bocht wandel ik nog een 100 meter vooraleer ik de Beginnestraat links neem. Ik bereik de Watervalstraat en neem deze links om 50 meter verder het pad rechts in te wandelen.

Vanaf nu moet ik vertrouwen op mijn wandel GPS. Dit blijkt geen probleem te zijn en ik ben na 1,5 km aan bij het vertrekpunt. Een heel prachtige tocht van 16,7 km.


Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx file.Wandelen in de Beernemse bossen

Februari 2018Posted by philke Thu, February 22, 2018 17:25:40
Donderdag 22 februari 2018

Ik parkeer mijn wagen op een grote parking direct bij mijn startplaats langs de N370.

Ik start aan de plaats waar de moorden van Beernem zijn begonnen, Het Aanwijs.
(Herinnert u zich nog de reeks op televisie: 'De Bossen van Vlaanderen')

Wat info:
* Op 25 mei 1915 verdween jonkheer Henri d'Udekem d'Acoz uit zijn kasteel te Ruddervoorde. Hij werd op 2 september 1915 dood teruggevonden, begraven in een bos.
* Op 28 augustus 1915 verdween jachtwachter Camiel (Sassen) Dierickx. Hij werd tot op heden niet teruggevonden.
* In de nacht van 15 op 16 mei [1921] overleed René De Baene onder verdachte omstandigheden. Hij was "doodgestuikt" luidde de officiële versie. Deze gebeurtenis werd gewoon geklasseerd en is nooit goed onderzocht.
* In de nacht van 7 op 8 november [1926] verdween Hector De Zutter. Zijn stoffelijk overschot werd op 30 november teruggevonden in de [Brugse Vaart].
* Ernest Van Poucke, die meende iets gezien te hebben in verband met de moord op De Zutter, kwam op 9 mei [1927] onder eigenaardige omstandigheden om het leven. Hij verdronk in het kanaal.
* In 1944 werd de gemeentesecretaris Omer Van Haecke weggehaald uit zijn huis en iets verder brutaal vermoord. Deze moord werd nooit opgehelderd.

Ik vervolg mijn wandelweg door het Domein Lippensgoed-Bulskamp te betreden richting KP 20.
Hier bevind ik mij in de Vagevuurbossen. Vervolgens ga ik naar knooppunten 33, 32, 30, 47 en 48. Tussen KP 49 en 50 wandel ik in het Biscopveld. Het Biscopveld is een beschermd leefgebied voor vogels en planten. Aan knooppunt 50 – ik ben ondertussen in Wingene – wijk ik even van de route af om verschillende hoge zendmasten te zien. Dit is hier het ‘Radio Elektrisch-Centrum. Ik wandel nu tot aan KP 26 in de Beukendreef en ga over een bruggetje de Blauwhuisbeek over. Ik kom aan bij een recent gebouwde wijk (Wildenburg) en wandel rechts naar de Sint-Joriskerk. Naast de kerk zie je rechts het nieuwe kasteel ’t Blauwhuis.

Wat info:
Het Kasteel 't Blauwhuis, in de 16de eeuw gebouwd door Jan Wyts de jonge (+1533), voorvader van het geslacht Wyts de la Boucharderie werd gesloopt in 1986 en stond langs de overkant van de weg. Er blijven enkel nog oude bijgebouwen achter als nostalgische getuigen.


Ik wandel nu naar KP 27. Na 100 meter sla ik linksaf de Oude Bruggeweg in. Ik volg verder de knooppunten 28, 29 en vanaf hier wandel ik opnieuw in het Domein Lippensgoed-Bulskamp. Iets voorbij knooppunt 9 verlaat ik de route nog eens om een kijkje te nemen naar de Bornebeek die ontspringt in het provinciedomein. Ik keer op mijn voetstappen terug en vervolg mijn weg naar KP 8. Aan dit punt is het Cafetaria Bulskampveld gevestigd. Restaurant, Tearoom, speelplein een groot terras… Daar passeer ik de ‘Dankkapel Voor Onze-Lieve-Vrouw’.

Wat info:

De dankkapel werd in 1920 gebouwd door de familie Lippens en de bewoners van Bulskampveld omdat ze tijdens WOI gespaard gebleven waren van bombardementen.

Ik volg verder KP7 en KP 13. Net voor het bereiken van KP 13 zie ik het Kasteel Lippensgoed (Kasteel Bulskamp). Ik bezoek ook eventjes de kruidentuin en het ‘Opvanghuis voor Vogels’ .
Nu wandel ik naar het KP 12 en 19. 400 meter verder ben ik terug aan KP 18 waar ik vertrokken ben.

De wandeling zelf is 15,9 km lang. Ik wandel vandaag 18,07 km bijeen door een 2-tal omleidingen aan KP10 en KP 9 en het bezoek aan de 'Kruidentuin'.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier de gpx-file


Op wandel met Otis

Februari 2018Posted by philke Tue, February 20, 2018 18:41:20
Dinsdag 20 februari 2018 - deel 2

Om 14u15 start ik met Otis voor een namiddagwandeling. Het regent maar niks belet mij te starten. We gaan via het wandelpad en de Sabbestraat naar de Parkstraat. Otis ligt dan al in slaap.Vervolgens wandelen wij naar de Benediktinessenstraat boven de versterkte muren van het middeleeuwse Menen. We komen in de Kortrijkstraat en wandelen tot aan de Grote Markt waar wij links afslaan in de Rijselstraat. Aangekomen aan de Waalvest wandelen we voorbij het Cultureel Centrum De Steiger en komen we aan De Poel. Wij stappen verder door tot aan de Leie en gaan links tot aan Groengebied Noordkaai. Wij verkennen die groene omgeving. Eens terug op de Noordkaai wandelen we tot aan de Rijselstraat en nemen de brug over de Leie (links).Otis en ik wandelen nu tot aan de Vlamingenstraat en gaan deze in. Verder wijzigt de straat in Prinses Paolalaan en gaan na een tijd rechts de Zuidstraat in. Een stukje Moeskroenstraat en aan de rotonde gaan we links langs de expresweg. Aan de Kortrijkstraat naar links en bijna op het einde nemen we de Donkerstraat die in de Bruggestraat uitkomt. Aan de vierde straat rechts (Moorselestraat) gaan we rechts en dan nog eens rechts om terug thuis te komen.