Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 5027,18

W19 Poperinge

December 2018Posted by philke Fri, December 14, 2018 15:23:52
Donderdag 13 december 2018

Met de trein naar Poperinge om van het station naar het KP 46 te wandelen waar ik start aan mijn wandeling. Met in de rug het station dwars ik de 'Ieperstraat' en wandel ik de 'Prooststraat' in tot aan de 'Bruggestraat'. Daar linksaf tot aan KP 46. De afstand is 230 meter van station tot KP 46.Pas begonnen en ik wandel voorbij de 'Sint-Janskerk'. Eén van de vele kerken op deze wandeling die ik zal passeren.Nadat ik het centrum van Poperinge aan het verlaten ben kom ik voorbij de oude brouwerij van Poperinge, deels gerenoveerd in loften.Wat info:
"Zwijnland - Brasserie - Malterie - Lahaye - Frères" vlg. witgeschilderd opschrift van de mouteest. Voormalig brouwerij- en mouterijcomplex uit XIX en XX a met XVIII d-brouwerswoning, waarvan de benaming verwijst naar de oude heerlijkheid Zwijnland ca. 1660 aangekocht door de St.-Bertinusabdij van St.Omaars; in werking tot in de jaren 1960 en thans deels fungerend als drankenopslagplaats. Blikvanger omwille van het groot en compact volume, gelegen aan de stadsrand tussen de Casselstraat.

Ik wandel een natuurgebied in tot ik de 'Provenstraat' bereik.Tijdens de wandeling zie ik ook vele, nu kale, hopvelden. Het is iets typisch voor de streek.Nadat ik een 2-tal kilometer de 'Provensweg' (N308) volg, deze ga dwarsen, om zo de richting van het gehucht 't Vogeltje te volgen.Als ik door het centrum van 't Vogeltje wandel zie ik rechts van mij nog een oude kapel. Deze kapel maakte vroeger deel uit van het kloosterorde 'St.-Vincentius à Paulo'.Wat info:
De kloosterzusters leefden van de opbrengsten van hun kantwerk en van de door hen uitgebaatte hoeve; echter opheffing van de kantwerkschool in 1939, en stopzetting van de landbouwuitbating in 1975 tengevolge van de voortdurende daring van de hopprijzen. Gebouwencomplex met oudste gedeelte uit XIX b-c gevormd door het klooster met de voormalige hoevegebouwen gegroepeerd rondom een deels begraasde rechth. binnenplaats, en ten 0. aansluitende kapel; haaks aansluitend klaslokaal l. tegen de straatgevel met voortuin voorzien van hek. Ten westen, aanpalend laag schoolgebouw uitziend op speelplaats; dateert naar verluidt van 1937. (De schoolgebouwenen het kloster werden in 2013-14 afgebroken.) Moestuin en kleine boomgaard resp. ten N. en N.O. van het complex.

Wandelen in de 'Canadaweg' waar ik mooie beelden kan vastleggen.De wandeling gaat doorheen een stukje van de 'Sixtusbossen'. Het is hier rustig en stil.Nadat de 'Sixtusstraat' overgaat in de 'Groeningestraat' wandel ik voorbij één van de vele wegkapelletjes.Aan 'Bowling De Goe Smete' ga ik linksaf en kom aan het beginpunt van de wandeling. 17,12 km staan zo bijgeschreven op de teller. De wandeling zelf is 16,2 km lang.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.W18 Celles

December 2018Posted by philke Mon, December 10, 2018 17:52:57
Maandag 10 december 2018

Een tocht van 18 km in Celles en omstreken.
Ook af en toe eens achterom kijken kan mooie beelden opleveren.Tijdens het wandelen in 'Rue Du Petit Hollaye' kijk ik eens links van mij. Ik zie 'de Kluisberg'.Bij dit mooie weer is de natuur mooi.Ik wandel vele boerderijen voorbij die al een hele geschiedenisboek kunnen schrijven.Hier sneuvelde Luitenant U.S. J.R. Frazier op 21 januari 1944. Daarvoor werd er een kapel gebouwd die ik voorbij wandel.Bij dit zicht wandel ik over de grens van de 5000 wandel kilometers.In 'Cordes' passeer ik de 'Sint-Georgiuskerk' uit de 12de eeuw.Wat info:
Cordes is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Frasnes-lez-Anvaing. Cordes was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Frasnes-lez-Anvaing.

In de 'Rue D'Ogimont wandel ik een kapel voorbij ter ere aan O.L.Vrouw.Op het eind van de wandeling zie ik de kerk van Celles opduiken en al snel kom ik terug aan het beginpunt van de wandeling. Hierna nog wat informatie over deze tocht.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.W17 Wortegem-Petegem

December 2018Posted by philke Thu, December 06, 2018 19:20:51
Donderdag 6 december 2018

Wagen parkeren kan rond de kerk van Wortegem-Petegem waar 50 plaatsen voorhanden zijn.Ik start de wandeling langs de drukke 'Waregemseweg' die ik 1,2 km volg tot ik rechtsaf de 'Boeregemstraat' inwandel.
Aan het kruispunt stap ik rechtdoor de 'Steenakkerstraat' in waar ik na 300 meter een veldwegel links neem.Ik wandel voorbij het 'Hof te Walem'.Wat info:
Zogenaamd "Goed te Walem", "Hof te Wael(h)em", of "'t Goed te Waelhem", waarnaar de vroegere heerlijkheid "Walem" werd genoemd; ook wel "Sint-Pieter". (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Ik wandel voorbij de 'Boonzackmolen'.Wat info:
Zogenaamde "Boonzackmolen", vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. In 1900 werd een thans verdwenen stoommachine geplaatst. Molen gedeeltelijk afgebroken in 1947 en gebruikt als stapelplaats; in puin midden jaren 1950 en in 1992 gerenoveerd en aangepast tot woning van vijf verdiepingen, ten zuidwesten uitgebreid met winkel, doorlopend in benedenverdieping. (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

Oog heb ik tijdens de wandeling ook voor de natuur.
De wandeling loopt door Ooike en in het centrum zie ik de Sint-Amanduskerk.Voorbij het 'Hof Van Den Bogaerde'...Wat info:
Hoeve van het semi-gesloten type. In uithoek gelegen bakstenen complex met kern uit het derde kwart van de 18de eeuw, verscheidene keren aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.

... zie ik de 'Sint-Pietersstoelkerk' van 'Moregem'.Mooie verzichten zijn tijdens de wandeling aldoor aanwezig.De 'Vranckaertshoeve' wandel ik ook voorbij tijdens mijn tocht.Wat info:
Grote hoeve met losse bestanddelen volgens vierkante aanleg, inplanting minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen complex uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken. Ten zuidoosten, mooi onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde lijstgevel met tand- en puilijst en lisenen op de hoeken en in deurtravee. Getoogde beluikte benedenvensters met leistenen dorpel, deur met bovenlicht in derde travee, getraceerde halfronde vensters op mezzanino, blind in twee laatste traveeën. Zijgevels met lagere aanbouw onder lessenaarsdak en met getraceerde halfronde vensters op mezzanino. (info Onroerend erfgoed Vlaanderen)

In de 'Processiestraat' zie ik nog vele kapelletjes staan die de 'Kruisweg' uitbeelden.Na 15,31 km kom ik terug bij de 'Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus' van Wortegem-Petegem aan.Hier zie je dan alle resultaten van deze mooie tocht.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.


Wandelen met Otis en Louise

December 2018Posted by philke Tue, December 04, 2018 18:54:39
Dinsdag 4 december 2018

Op stap met Otis en Louise. In de voormiddag gaan wandelen met Otis in de buggy.Otis was in vorm en als hij iets zag was het van 'oh-oh'. Aangekomen in 'Ons Dorp' wandel ik een stukje van het 'Serge Bertenpad'.
Tegen 11 uur waren wij terug thuis.Kort na de middag was het Louise die mee mocht. We wandelen samen richting Wevelgem en komen voorbij de molen...... en wat verder voorbij de Sint-Therisiakerk.Op de terugweg zie ik nog iets mooi's en leg het vast op foto.Rond 15.45 uur komen wij thuis.Op het kaartje zie je de luswandeling met Louise.In totaal schrijf ik 16,81 km bij vandaag.

W16 Knokke (Zwevegem)

December 2018Posted by philke Mon, December 03, 2018 16:24:21
Maandag 3 december 2018

Na 14 dagen ziekte gaan wandelen in Knokke Zwevegem...

Wat info:
Zwevegem-Knokke, of kortweg Knokke, is een gehucht in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het ligt in de gemeente Zwevegem, op de grens van de deelgemeenten Moen, Heestert en Zwevegem zelf. Knokke ligt aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk, langs de N8 die er het kanaal oversteekt. De brug vormt de grens tussen de 3 deelgemeenten.

Zwevegem-Knokke heeft zijn eigen parochie en kerk, gewijd aan Sint Maria Bernarda. Het gehucht kreeg in 1938 zijn eigen parochie. De Sint-Maria-Bernardakerk werd in 1953-1955 gebouwd en werd door Mgr. De Smedt plechtig ingewijd. Sinds het ontstaan van de parochie stonden reeds 8 priesters aan het hoofd:
1938-1953 : Jozef Thiers
1953-1959 : Jozef Vereecke
1959-1966 : Jozef Verhelst
1966-1985 : Frans Bossaert
1985-1993 : Gerard Lietaer
1993-1999 : José Lefevere
1999-2010 : Dominiek Vercruysse
2010-... : Daniël Verstraete
(info Wikipedia)

De wagen parkeer ik op de parking rond de parochiekerk Sint Maria Bernarda en wandel naar de 'Orveiestraat' richting KP 18.Ik wandel richting KP 19 door het 'kanaal Bossuit-Kotrijk' te dwarsen, eens over het water ga ik direct rechtsaf naar beneden en kom bij het kanaal.Ik kom aan de plaats waar ooit 'De Souterrain' was.Zo was het vroeger in mijn kindertijd...Ik wandel voorbij het 'Nieuwe Sluis'.Kort voorbij het'Nieuwe Sluis' wandel ik rechtsaf. Ik ga voorbij de 'Sint-Pietersbrug'.Wat info:
Als je een goed beeld wil hebben van hoe een kanaal er in de 19de eeuw uitzag, moet je zeker eens het beschermde Sint-Pietersbrugje gaan bekijken. Het ligt in een erg idyllische omgeving, op een oude arm van het Kanaal Bossuit-Kortrijk.
Het Kanaal Bossuit-Kortrijk verbindt de Schelde met de Leie en dateert uit 1861. Twaalfhonderd arbeiders doen er drie jaar over om de 15,4 kilometer lange bedding uit te graven, vanzelfsprekend volledig met de hand. Er komen ook 18 bruggen, het Sint-Pietersbrugje is er daar één van. (info Westtoer POIs)

De wandeling passeert vele landwegels...Aangekomen aan de kapel 'De Drie Linden' vervolg ik mijn weg in de 'Drielindenstraat'.
Nog wat verder bemerk ik links van mij de 'Molen ter Claere' van Sint Denijs.Mijn wandeling gaat verder over landelijke wegen.Ik kom voorbij 'De Freezebeeze'.Wat info:
Het hele jaar door kun je bij ons terecht voor seizoensgebonden groenten en tijdens het seizoen (van mei tot oktober) ook voor aardbeien, frambozen, rode bessen en bramen. Daarnaast verkopen we ook onze verwerkte producten nl. confituur, ijs, sorbet en coulis. Van een collega hoeveproducent verkopen we ook fruitsap. We leggen ons ook toe op het ontvangen van groepen; zowel volwassenen als kinderen kunnen tijdens de rondleiding, met proevertjes, heel wat opsteken over de teelt van kleinfruit. Je kan hier tussen 1 mei en 30 september genieten van een heerlijke hoevepicknick. (info Toerisme Vlaanderen)

Ik nader mijn einddoel, de startplaats van mijn wandeling via de 'Kapelweg'.In de 'Kastanjeboomstraat' wandel ik voorbij de 'Oude Visvijver' van 'Immer Geduld'.

Wat info:
Immer Geduld is een vissersclub in Zwevegem. Lange tijd stond 'Antoine Buddaert' aan het roer van de club. Na 60 jaar werd de fakkel doorgegeven aan zijn zoon William.

Ik nader héél snel het eindpunt als ik Sint Maria Bernardakerk waarneem.Ik tel na deze wandeling 14,63 km bij mijn totaal. De 5000 kilometer naderen...
Bekijk hier het foto filmpje en download hier het gpx-bestandje.