Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 4747,26

Het Serge Berten Pad met Louise

Oktober 2018Posted by philke Tue, October 16, 2018 14:40:18
Dinsdag 16 oktober 2018


Het pad samen met kleindochter Louise afgestapt. Louise zat in de buggy. Het park kan je bereiken via de 'Volkslaan'. Net voorbij of, als je van de andere kant komt, voor de voetbalvelden van KSCT Menen.
Het wandelpad start aan de gedenksteen in het 'Serge Berten' park. Wat info:
Serge Berten was een Vlaamse scheutist. Op een missie in Guatemala werd hij op 19 januari 1982 samen met twee jongeren door gewapende mannen in burger ontvoerd op de Calzada Roosevelt.

Het pad passeert o.a. langs de 'Geluwebeek' in een mooi stukje natuur.De wandeling is 5 km lang.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.

Zedelgem-Veldegem

Oktober 2018Posted by philke Tue, October 16, 2018 14:37:09
Maandag 15 oktober 2018

Ik start de wandeling in de ‘Veldegemsestraat’ in Zedelgem. Na 1,3 km kom ik aan in het domein ‘Merkenveld-Doeveren’. Doordat ‘Merkenveld’ een ‘Privaat Domein’ is wandel ik rond het ‘Kasteel van Baesveld’.

Wat info:
Baesveld, jachtpaviljoen in Vlaams Renaissancestijl, werd door de familie de Vrière verworven in het jaar 1835. Baron Adolphe de Vrière was Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en werd daarna benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken onder Koning Leopold I. Gedurende vijf jaar werd er gewerkt aan het verbouwen van het jachtpaviljoen tot een sierlijk kasteel met neo-gotische aanbouwen. In die tijd was die stijl zeer gegeerd in het Brugse. (info www.imax.be)

Via de ‘Keunhekkendreef’ verlaat ik het domein. Het is prachtig wandelweer en ik geniet ervan. Ondertussen ben ik aangekomen aan het ‘Kasteel Hoogveld’. Wat info:
De kasteelsite ontstaat op voormalig veldgebied, een uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem). Op het einde van de 18de eeuw is dit nog een onontgonnen moerasgebied, nagenoeg zonder bewoning zie de Ferrariskaart (1770-1778). In de eerste helft van de 19de eeuw wordt het veld omgezet naar bosgebied en ter wille hiervan doorsneden met rechte perceleringsdreven in dambordpatroon, zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1844) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Op de Atlas komt op grondgebied Zedelgem het toponiem Hoogeveld voor. In de tweede helft van de 19de eeuw wordt het bos omgezet naar landbouwgrond maar met behoud van het drevenpatroon, nog herkenbaar in meerdere straten in de zuidoosthoek van Veldegem en de aanpalende gemeente Ruddervoorde. (info onroerenderfgoed.be)

Als ik voor een tweede maal de E403 oversteek (Bergenstraat) ga ik na een 250 meter de ‘Cijnsdreef’ rechts in en blijf wandselen tot aan de ‘Belledreef’ waar ik rechtsaf stap. Ik ben aangekomen in het ‘Plaisiersbos’. Op het moment dat ik de ‘Koning Albertstraat’ dwars ben ik in de ‘Veldegemsestraat’ aan gekomen. Nog een 2-tal km vooraleer ik terug aan de startplaats ben.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.
Meiboompad Gullegem

Oktober 2018Posted by philke Thu, October 11, 2018 14:33:07
Donderdag 11 oktober2018

Vandaag het 'Meiboompad' bewandeld. Een tochtje van 9,3 km.

Ik start het ‘Meiboompad’ aan het Natuur Educatief Centrum ‘De Rand’ op het domein Bergelen. De eerste halte is ‘De Meiboom’.

Wat info:
Dit kruis omringd door 6 linden heet ‘De Meiboom’. Deze eeuwenoude heilige plek was de eerste halte op de bedevaartsroute van Gullegem naar O-L.-Vrouw van Dadizele. (info Wevelgem wandelt)

Ik wandel verder op een verharde weg en kom voorbij ‘Hoeve ’t Goet te Bulskamp’.In de Schuttershoflaan steek ik de Heulebeek over, ga rechtsaf en volg het pad langs de Heulebeek. Op het einde van dit pad ga ik rechtsaf en wandel ik voorbij de ‘Sint- Amanduskerk’.

Wat info:
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. Ten noorden van de kerk parking. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen van Charles Vander Stichele en echtgenote en kinderen (o.a. Alphons Vander Stichele), een familie die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gullegem.
Zuidelijke zijbeuk, tussen travee één en twee, gemarkeerd door Christus aan het kruis onder houten afdakje. In de 15de en 16de eeuw was de kerk een belangrijk bedevaartsoord voor O.-L.-Vrouw. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Op het einde van een doodlopend straatje steek ik een brugje over en kom zo voorbij de ‘Oude Pastorie’.

Wat info:
Het gebouw is een traditionele 18de-eeuwse pastorie met kenmerkende dubbelhuisplattegrond met centrale gang geflankeerd door kamers: ontvangplaats, eetzaal, keuken, bergplaats en een kelder. Aan de westzijde kleinere woning met woonkamer, keukentje, kelder en twee voutekamers. De eerste figuratieve kaart van de nieuwe pastorie dateert van 1732 en is afkomstig uit een notariële akte van 2 augustus 1732. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Wandelen doe ik ook op het ‘Zegerplein’ (naam afkomstig van Zeger van Geudelghem een 13de eeuwse Gullegemnaar die professor was aan de Sarbonne in Parijs). Aangekomen in de Bouwstraat wandel ik tot het pleintje en aan huisnummer nr 9 ga ik rechtsaf. Daar neem in het wandelpad en kom voorbij de ‘Dwarsschuur van ’t Goet te Wynckele’.

Wat info:
Beschermd monument sedert 1980. Deze dwarsschuur met wagenkot is de enige overgebleven getuige van de vroegere, eeuwenoude hoeve 't Goet te Wynkele, gelegen aan een meander van de Heulebeek. De hoeve was eigendom van de Guldenbergabdij uit Wevelgem en werd in leen gegeven. In de 18de eeuw onderging de landbouw in onze streken een grote verbetering met grotere graanoogsten tot gevolg. (info Erfgoed West Vlaanderen)

Na het oversteken van de Beekstraat kom ik het ‘Binnenhof’ ingewandeld. Ik wandel ook voorbij het ‘Arboretum’ van houthandel Vercruysse, vrij toegankelijk, waar 40 verschillende bomen aangeplant werden.

Als ik voorbij het benzinestation (Hondschotestraat) wandel neem ik linksaf een wandelweg. Ik ben opnieuw in het domein ‘Bergelen’ aangekomen. Nog een kleine 2 km en ik ben terug aan het startpunt van mijn wandeling. Hier kan ik nog een paar mooie foto’s nemen. Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Ploegsteert

Oktober 2018Posted by philke Mon, October 08, 2018 14:56:10
Maandag 8 oktober 2018

Wandeling van 13 km in en rond Ploegsteert. Ik laat mijn wagen op de parking rechtover het café 'Au Retour des Pecheurs'.Na een kleine kilometer, aan 'De Marmite' ga ik linksaf.250 meter verder ga ik rechts in en wandel ik nu in een prachtig natuurgebied. Zowel links als rechts van mij is er veel water te zien waar vogels hun thuis hebben.Aan de 'Briquetterrie de la Lys' ga ik rechtsaf en wandel zo naar de Leie toe. Onderweg passeer ik het Speedway circuit van Warneton.Net voor de 'Pont Rouge' neem ik links en wandel zo langs de Belgische kant van de Leie.

Na een tijdje stappen zie ik de ' Eglise Saint Symphorien’ van Deulemont.

De Leie blijf ik volgen tot ik de 'Thomas Bouquillonstraat' bereik en daar sla ik linksaf. In de Brouwerijstraat zie ik de oude brouwerij die nu volledig gerestaureerd is en dienst doet als woonappartementen.Als ik terug richting startpunt wandel neem ik een prachtig aangelegde wandel- en fietsroute. Ik wandel ook voorbij een monument uit WOI.Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.

Wandeltocht Dordrecht - 2

Oktober 2018Posted by philke Mon, October 08, 2018 14:52:33
Dinsdag 2 oktober 2018


Dinsdag nog een laatste tocht in Dordrecht. Met de bus naar de 'Middelweg' in Dordrecht om vandaar mijn tocht te starten. Een wandeltocht van 16,1 km in stralend herfstweer deed mij genieten van alles en nogwat rondom mij.Een prachtige wandeltocht waarvan ik genoten heb.
Bekijk hier een foto-filmpje over Dordrecht en download hier het gpx-bestandje.