Philkes wandelblog

Philkes wandelblog

Over deze blog:

Deze blog gaat uitsluitend over mijn hobby: wandelen. Mijn belevenissen deel ik graag met jullie. Op deze blog staan verslagen en foto’s over mijn wandeltochten.
Ik begon de blog in januari 2018 en heb ook verslagen en foto’s van “vroegere” tochten aan de blog toegevoegd.
Mijn oudere wandelingen kan je bekijken op mijn website:
http://www.philippe-van-goethem.be en klik daar op "Mijn wandelingen".
Van bijna alle wandeltochten kan je een foto-filmpje bekijken en een gpx file downloaden.
Bij gebruik van de WIKILOC APP kunnen de wandelingen daarop gedownload worden.
Totaal aantal geregistreerde wandelkilometers: 4008,08

Reninge

April 2018Posted by philke Fri, April 20, 2018 13:05:50
Donderdag 19 april 2018

Gaan wandelen in en rond Reninge. Wagen parkeren in de Oostvleterenstraat. Ik wandel naar mijn startpunt in de Brabanthoek waar er niet geparkeerd kan worden.De 'Boezingegracht' en de 'IJzer' zijn vandaag de hoofdrolspelers. Ik dwars hier de 'Boezingegracht' voor de eerste maal. (zie foto)Ik kom van een degelijk wandelpad opeens tussen de velden met mooie verzichten. Voor deze wandeling is het aangeraden het gpx-bestandje te downloaden of via de Wikiloc App de wandeling te downloaden. Als ik in de Rijsdreef aangekomen ben dwars ik al voor een tweede maal de 'Boezingegracht'.Daar zie ik 'Het Loze Vissertje' smiley.

Wat info:
Het loze vissertje is een volksliedje dat al vermeld stond in het in Amsterdam uitgegeven Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contradansen uit 1709. Ongeveer anderhalve eeuw later werd het opgeschreven door de Vlaamse schrijver-dichter Prudens van Duyse (1804-1859).
Het liedje gaat over een visser die een molen passeert en daar een molenarinnetje in de deur drie kussen moet geven. Vanouds werd een molenarin niet als zeer zedig beschouwd. In het refrein wordt twee keer een stok en een zak genoemd, en men vermoedt daarmee verwezen wordt naar het geslacht van de visser.

Op het eind van de Rijsdreef ga ik linksaf de Oostvleterenstraat in richting Reninge. Ik kom aan de Sint-Rictrudiskerk en ga linksaf de Losstraat in.

Wat info:
De parochie en de kerk zijn genoemd naar Sint-Rictrudis. De vroegere Sint-Rictrudiskerk was gebouwd in Romaansogiefstijl maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De kerk werd in neogotische stijl heropgebouwd in 1921 en later als monument geklasseerd.

Ik blijf de Losstraat volgen tot ik aan de IJzer ben en wandel linksaf de Vaartdijk in richting Fintele.Op een gegeven ogenblik wandel ik links mee en volg nu het 'Jaagpad' langs de IJzer.Ik volg zo'n 1,5 km het 'Jaagpad' en kom aan het 'Fintelesluis'. De Lovaart mondt hier uit in de IJzer. Ik nader Elzendamme die ik bereik door links over een ouderwets bruggetje te wandelen.Na ongeveer 1 km wandel ik de Veurnestraat links in.Van hieraf moet ik nog een kleine 3 km wandelen tot aan mijn startpunt. Dit stuk gaat tussen de velden en voor de laatste maal steek ik de 'Boezingegracht' over.Ik wandel nu op een graspad en kom terug aan in de Brabanthoek, mijn startplaats. De rood/groene lijnen op het onderstaande kaartje zijn de heen en terugweg naar de wagen. De wandeling zelf is 15,2 km lang.
Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.Met Otis op weg

April 2018Posted by philke Tue, April 17, 2018 20:05:09
Dinsdag 17 april 2018

Een wandeling deze namiddag met Otis. Zonnig en warm, wat wil je nog meer.Zoals gewoonlijk was Otis nogal snel in dromenland maar voor onze kleine man blijft het gezond.Via de Henri Debrabanderestraat wandelen wij de Normandiëstraat binnen. We zien de Sint-Therisiakerk.Voorbij de school gaan we linksaf en nemen voor ons het wandelpad. Een groene long tussen al de woningen door.Otis (ondertussen wakker geworden) en mezelf komen uit in de Blauwbloemstraat en wandelen dan rechtsaf de Zwanebloemstraat in. Ondertussen geniet Otis van de omgeving.Eens voorbij de waterplas waar de kikkergeluiden de bovenhand halen komen wij aan in de Normandiëstraat.Nu moeten we snel naar huis want mémé wacht op ons om te vertrekken op boodschappen. Nog snel een foto nemen van een lachende Otis...... en naar huis toe. Na 1 uur en 13 minuten en 7,61 km zijn we terug van weggeweest.Van Kortrijk naar Menen

April 2018Posted by philke Mon, April 16, 2018 17:52:34
Maandag 16 april 2018

Binnen een 4-tal weken wandel ik mijn tweede Escapardenne (104 km). Dit als voorbereiding daarop...

Ik start vandaag aan de Hoog Mosscher in Kortrtijk. (Mee met de wagen van het vrouwke) Het is prachtig wandelweer. Het eerste deel gaat door Kortrijk. Ik wandel langs de 'Broeltorens'. De omgeving is daat volledig nieuw...Eens voorbij de Broeltorens wandel ik langs de 'Damkaai'.De nieuwe fiets- en wandelbrug over de Leie is een prachtig stuk kunst.Ik wandel verder over de Budabrug...... en via de Rekolettenstraat gaat het verder richting Heule. Ik volg mijn 'WIKILOC APP' en kom aan in de Peperstraat.Verder gaat het naar Gullegem en ik laat 'Ter Bergelen' rechts liggen. Ik wandel dwars over de E403 en kom in de Heerweg. Als ik de Zuidhoekstraat bereik zie ik op mijn linkerkant een kapel.Ik wandel ik verder richting Menen.Mijn eindpunt komt nader als ik de Ezelstraat bereik.Mijn wandeling gaat verder en wat verder kom ik langs het 'Duits Militair Kerkhof'.Naderen bij het eindpunt doe ik nu héél snel en na 19,32 km en 2u56 minuten ben ik aan het eindpunt van de wandeling.Bekijk het foto-filmpje...

Rond Sint-Eloois-Winkel

April 2018Posted by philke Thu, April 12, 2018 14:05:37
Donderdag 12 april 2018

Ik start vandaag aan de Sint-Eligius kerk van Sint-Eloois-Winkel.

Wat info:
Parochiekerk St.-Eligius

Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand, gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas en pad. Ten O. van de kerk, graftombe van graniet van de familie Mulle de Terschueren (1925), die de oorspronkelijke XIX b-grafkelder en rouwkapel vervangt. Ten Z. van de kerk oorlogsmonument. In oorsprong, houten kapel gelegen in het meest N. gehucht van de parochie Gullegem. Nadat Sint Eloois-Winkel in 1747 tot zelfstandige parochie verheven werd, schonk de familie Mulle de Terschueren grond voor de bouw van een nieuwe kerk en een kerkhof, l.g. verdween met het herstel van de huidige kerk (fig. 59, 60). In 1953 werd deze classisistische, driebeukige kerk verwoest door brand; enkel de buitenmuren en toren bleven overeind. In 1954 werd besloten de kerk te herstellen naar oorspronkelijk uitzicht o.l.v. architect P. Pauwels (Kortrijk), doch met een modern interieur; in 1957 volgde de eerste steenlegging. De sokkel van natuursteen en de eerste geleding van de toren daterend uit 1755 (cf. inscriptie sokkel), werden behouden. De tweede geleding werd heropgebouwd met recuperatiematerial, mits enkele kleine aanpassingen (o.m. galmgaten en torenspits). Tegen de buitenmuren werd een nieuwe gevelsteen geplaatst. Enkel het koor werd opnieuw geconcipieerd. (Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Ik laat de kerk rechts van mij en steek het Dorpsplein over. Ik ga een éénrichtingsstraat in die me bij de sporthal brengt. Op die plaats stond vroeger de ‘Eerste pastorie’. Wat info:

Waar nu ‘De Links’ straat werd in 1785 de eerste pastorie gebouwd. Voordien huisde zowel de vervangende pastoor als de eerste pastoor in de kapelanie in de Proosdijstraat, nu Kerkstraat. In 1742 werd door de wetheren van Gullegem en op vraag van de bisschop van Doornik een kapelanie gebouwd in de tuin van het huisnummer 3 in de Kerkstraat. De grond, voor de nieuwe pastorie in het Dorpsplein, werd geschonken door de familie Mulle, die hiervoor 300 lands van het ’Platsebos’ afstond. (S-E-W)

Aan de Kloosterstraat links ga ik 100 meter verder links de Rollegemkapelstraat in. Op het eind van die straat ga ik rechtsaf en nogmaals rechtsaf om de Nieuwestraat te bereiken. 100 meter later wandel ik de Terschuerenlaan in die van naam wisselt in de Vlaschaardlaan. Daar neem ik op het einde rechts een pad. Ik wandel nu tot ik aankom bij ’t Lindeke. Ik wandel nu in de Driemastenstraat en ga rechtsaf aan de ‘Fruithoeve ’t Beurtegoed’. Daar volg ik de Beurtemolenstraat. Op een gegeven ogenblik ga ik linksaf en neem een wandelpad die 800 meter later in de Korte Ballingstraat uitkomt. Ik wandel linksaf en passeer langs ‘De Cuisin’ het restaurant gelegen bij de Supra Bazar van Gullegem. Ik dwars de Driemastenstraat en wandel langsheen de gebouwen van Thermote-Vanhalst. Na 150 meter ga ik linksaf, het lijkt alsof je het bedrijven terrein opstapt, en kort daarop wandel ik rechts de Gullegemsestraat in. Ik volg nu het wandelpad tot ik aan de Zuidhoekstraat aangekomen ben. Ik ga er rechtsaf en passeer langs de ‘Meerhoek’ (‘Kleine Meer’). Ik wandel verder tot aan een kruispunt en ga er linksaf de Daalstraat in. Op het einde van die weg ga ik rechtsaf. Ik passeer een wit kapelletje en volg de Torrestraat links (voor meer info zie een vroegere wandeling: " 't Hogepad in Gullegem ") tot aan de Heulebosstraat die ik links instap. Ik wandel de Mellestraat links in en blijf deze volgen tot aan de Gemeenhof. Ik stap dus rond het Heulebos. Ik bereik het ‘Steenbeekbos’ langs de Gotestraat en wandel voorbij een kapel. (voor meer info zie een vroegere wandeling: " 't Hogepad in Gullegem " ) Via de Kortrijkstraat ga ik een wandelpad links in (Steenbeekpad) tot ik terug aan de Zuidhoekstraat kom. Ik neem een pad rechts (250 meter verder) en wandel tot aan de Kortrijksestraat die ik linksaf inwandel. Aan mijn rechterkant zie ik een mooi stukje bos…

Ik ga rechts de Klein Harelbekestraat in. Nu is het wat slalommen om de Lendeleedsestraat te bereiken die ik rechts inwandel. Aan de Kleine Izegemstraat ga ik linksaf en 350 meter verder opnieuw linksaf. Aangekomen in de Izegemstraat ga ik links richting rode lichten. Ik kom voorbij het kasteel dat gebouwd werd door Michel Nys. Aan de rode lichten ga ik rechtsaf en neem vervolgens de eerste straat links (Kerkstraat). Voor mij zie ik nu de kerk opnieuw opdagen en ben terug aan mijn vertrekpunt na 17,28 km. Ik wandel nog voorbij enkele bijzonderheden.

Bekijk hier het foto-filmpje en download hier het gpx-bestandje.